Först med radio-fiber

Textstorlek:

I Hedemora är de nu först i Dalarna med att satsa på bredband genom radio-fiber som inte kräver grävning. Intresset har varit rekordstort och några har redan fått det inkopplat medan fler är på gång.

Christer Bergdahl i Hedemora läste i Dalabygden om Grycksboborna som inte kunde få fiber nergrävd på grund av för mycket sten i marken. Han tog då kontakt med tidningen och berättade att de i Hedemora nu satsar på ett alternativ till nedgrävd fiber.

Christer hade sett på tv hur företaget Micro-Nät i Örnsköldsvik bygger för så kallad radio-fiber, det vill säga luftburet bredband. Nu ansluter sig den ena efter den andra i Hedemora för att få bredband med fri surf.

– Det kan vara ett alternativ för byar där det inte går att gräva och du behöver inte sitta fast med någon som äger en ledning. Dessutom blir det betydligt billigare att ansluta sig, cirka 4 000 kronor med rutavdrag. Ändå kostar det sen inte mer i månaden än vad fiber gör, berättar Christer.

För att se om det fanns fler som var intresserade av radio-fiber kallade han in till ett möte i bygdegården i Nordansjö och det visade sig att många i området tyckte det lät intressant.

Efter mötet tog Christer kontakt med företaget som varit med på programmet han sett på tv och representanter därifrån kom till Hedemora.

Johan Witzansky, försäljningschef på Micro-Nät berättar att intresset har varit rekordstort i Hedemora. Det är det sydligaste projektet de startat och enda i Dalarna hittills.

– Vi har byggt på många platser norrut som exempelvis Kramfors, Härnösand, Sollefteå, Sundsvall och Örnsköldsvik och nu Ånge med samma system och det är sällan några problem.

Lite otur har de haft tycker Christer eftersom det inte räckte med den mast som redan finns på plats i Vikmanshyttan. Men eftersom intresset är så stort i Hedemora planerar Micro-Nät nu att bygga fler master på högt belägna platser i området, under sommaren och hösten 2018.

När det gäller radio-fiber dras normalt en fiberkabel till en mast och signalen skickas sedan vidare genom luften med hjälp av radiolänk till kundernas mottagare.

Masterna placeras högt för att nå så många som möjligt. Kundernas mottagare placeras sedan på husväggen eller skorstenen och om det krävs finns maströr för att nå ännu högre upp.

– En annan fördel med radio-fiber är att de som vill ansluta sig inte måste bilda en ekonomisk förening. De tar kund för kund och jag kan skriva avtal precis som jag vill, säger Christer.

– Det stämmer, säger Johan, men tillägger att det krävs ett visst intresse för att de ska bygga nya master i ett område, men att det inte behöver vara lika stort kundunderlag som vid grävning av fiber.

Företaget började utveckla radio-fiber för åtta år sedan och det är nu det börjat ta riktig fart, enligt Johan.

Tekniken utvecklas hela tiden. Med dagens utrustning fungerar det bra en mil åt alla håll om det är fri sikt. Den påverkas inte heller av vädret.

I höstas började de använda det nya systemet Sukov som är mycket effektivare än något annat likvärdigt system, samtidigt som själva mottagaren har blivit mindre i storlek.

– Den nya mottagaren är nu bara 18 cm gånger 18 cm, som en pocketbok, vilket gör det mer estetiskt än tidigare, berättar Johan.

Sukov klarar högre hastigheter och kan sända riktade ”strålar” vilket gör överföringen kraftigare, snabbare och stabilare.

De håller redan nu på att utveckla Sukov2 som ska nå ännu längre och även klara vegetation bättre.

– Det kommer in förfrågningar hela tiden och målet är att fortsätta att bygga ut ännu mer. Just nu ligger installationskön på cirka en månad, förutsatt att du bor inom täckningsområdet, och vi anställer hela tiden mer personal, berättar Johan.

Det finns redan många master runt om i Dalarna och där det inte finns bygger Micro-Nät nya om det finns ett tillräckligt stort kundunderlag.

– Tycker det är jättekul utveckling och det finns sån gemenskap i byarna. Vi har fått så bra respons och de hjälper till med marktillstånd eller tar ner träd med mera om det behövs, säger Johan och fortsätter:

– Efterfrågan är otroligt stor, bland annat för att många står utan bredbandsuppkoppling sedan ADSL släckts ned. Men mottagarna är även förberedda för tv-tjänster som vi släpper nu i vår.

Den vanligaste frågan han får brukar handla om hastighet och då kan han svara att det är snabbt, 100 Mbit/s in och lika mycket ut.

– Alltmer blir i dag trådlöst, som mobiler och fjärrkontroller och jag törs säga att det är det här som är framtiden. Vissa tror att det kan bli störningar i luften, men vi rår om våra egna frekvenser och störs inte av andra, förklarar Johan.