Vi nöjer oss med en vanlig matsäck

Textstorlek:

Februari har nått sitt slut och med trevande steg har vi gått in i vårmånaden mars. För oss med små barn tenderar februari att vara vabruari. Många med barn i förskola och skola spenderar kanske fler februaridagar i hemmets sjukstuga än på jobbet. Här hemma har vi checkat av såväl vinterkräkan som dunderförkylningen med tillhörande feber, hosta och sömnlösa nätter. ”Klättra på väggarna” har fått en mer bokstavlig betydelse bland både stora och små hos oss under februari i år. Vi längtar ut. Till smältande snö och blekvarm vintersol. Vi längtar efter lek med kompisar och mysiga picknickar.

Den här veckan är det många som firar sportlov och så även vi. När lovet infördes i början av 1940-talet var det inte för att få svenskarna att ägna sig åt sport av olika slag. Nej, då kallades det för ”kokslovet” och var ett sätt att spara in på energiförbrukningen under en tid då kalla krigsvintrar tvingade Sverige till ransonering. I dag är det svårt att föreställa sig hur tider av ransonering såg ut. Vi uppmanas ju ständigt till konsumtion. Som tack för att jag är en trogen kund som konsumerar tillräckligt mycket och tillräckligt ofta hos en av de stora livsmedelskedjorna brukar det då och då dimpa ner en kundtidning i brevlådan.

Tidningen är fylld med recept och bilder på galet god mat, serverade på de mest uppfinningsrika sätt. Inspirationen flödar. Det vattnas i munnen och för en kort stund glömmer jag av mitt – av sonen – nedkletade köksbord, min blaskiga fil och min tråkiga müsli som toppats med några stänk kanel för att ge något som liknar en smakupplevelse.
”Så fixar du enkel, nyttig och underbart god matsäck till utflykten på sportlovet”. Rubrikerna i det senaste numret av kundtidningen löd något i stil med det. Enkla wraps med kycklingröra. Nyttiga bär- och müslibars. Hemmagjord nyponsoppa. Gott, gotti, gott, gott. Matsäcken för sportlovsäventyren är räddad, tänker jag där jag sitter. Allt jag behöver göra är att följa tidningens recept. Hembakat surdegsbröd, egen marmelad, smoothies proppfulla med spenat och massor av bär. Långkok över natten. Lättlagade och snabba lunchen efter en förmiddag i skidspåret.

Jag undrar om recepten ger några garantier på lyckade sportlovsaktiviteter också. Ingen gråt. Inga sura miner, varken hos barn eller vuxna. Sotig och halvljummen grillkorv är det inte tal om hos oss under årets sportlov. Nu är det dags att ta sportlovmatsäcken till nya höjder. Eller?

Än har vi inte kommit iväg på någon längre utflykt, så det återstår ju att se hur matsäcken har förändrats. Troligt är att förändringens vindar inte kommer att nå vår matsäck under årets sportlov. I sista stund kommer det med största säkerhet packas ned varm choklad i termos, ett paket grillkorv, en påse korvbröd som tagits upp ur frysen och har den där lite torra ytan som frysta korvbröd får, en påse kanelbullar som också rotats fram ur gömmorna i frysen. Klassiker som har funkat sedan jag var barn. Det får duga. Det är gott nog. Tråkigt, ja det tycker jag men vi slipper i alla fall ransonering. Kundtidningens raffinerade recept får förbli just det, recept.