Talman går emot USA:s president om tullarna

Textstorlek:

Talmannen i USA:s representanthus, republikanen Paul Ryan, uppmanar president Donald Trump att inte genomföra de stål- och aluminiumtullar som föreslogs i förra veckan. Han befarar bakslag för republikanska framgångar som skördats hittills.

– Vi är extremt oroade över konsekvenserna av ett handelskrig och vi uppmanar Vita huset att inte gå vidare med denna plan. Den nya skattereformen har fått fart på ekonomin och vi vill verkligen inte att dessa framgångar äventyras, säger Ryans talesperson Ash Lee, rapporterar Reuters.

Tidigare hade Trump öppnat för undantag från stål- och aluminiumtullar för Kanada och Mexiko. Men bara om de viker sig för USA:s krav i förhandlingarna om ett nytt handelsavtal.

”Tullar på stål och aluminium kommer bara tas bort om ett nytt och rättvist Naftaavtal skrivs under”, skriver Donald Trump på Twitter.

Han tillägger att Kanada i så fall måste ge bättre villkor för USA:s jordbrukare och att Mexiko måste göra mer för att få ett stopp för flödet av narkotika från Mexiko in till USA.

”De har inte gjort vad som måste göras. Miljontals människor är beroende och döende”, skriver han om kravet på Mexiko.

Utspelet görs samtidigt som handelsministrarna för USA, Kanada och Mexiko träffas i Mexico City på måndagen för att avsluta en förhandlingsrunda om Naftaavtalet.Trumps förslag om nya tullar på stål- och aluminiumexport till USA får samtidigt mothugg från bland annat den franske kollegan Emmanuel Macron.