Tack ska ni ha, Tyskland!

Textstorlek:

I helgen blev det klart att det blir en storkoalition mellan Angela Merkels kristdemokrater och socialdemokraterna, SPD, i Tyskland. Efter en intern medlemsomröstning i SPD segrade förnuftet och en majoritet (66 procent) partimedlemmar sa ja till att regera ihop med CDU. Därmed är den segdragna rege-ringsbildningen äntligen klar. Nu börjar allvaret, själva regerandet.

Inte enbart ”Mutti Merkel” kan nu andas ut, stora delar av Förbundsrepubliken och Europa drar en lättnadens suck. I tider när så mycket är osäkert på kontinenten med Brexit-förhandlingar, svajigt val i Italien och extremism i både öst och väst, känner många en stor lättnad när Tyskland förblir stabilt.

Giganten i Europa med närmare 83 miljoner invånare är kontinentens lokomotiv för tillväxt och ekonomisk dragkraft. Numera är det tyska folkstyret även en yttersta garant för att europeisk demokrati och rättsstat upprätthålls. Givetvis med Emmanuel Macrons Frankrike, de nordiska länderna, Beneluxländerna och några till som viktiga allierade.

Så har det inte alltid varit, det vet vi. Demokrati är en skör skapelse som vilar på tillit, öppenhet och motsatsen till allt det som extremister drömmer om. Folkstyret är helt enkelt en småtråkig mittenfigur som undviker fartblindhet och vägrar att köra i diket, oavsett om det är till höger eller vänster.

Alla nationer har sina problem att tampas med, även Tyskland. Integrationen lyckas bättre än i Sverige, men ändå inte fullt ut. Extrema grupper gör sig gällande även i Förbundsrepubliken, men de vinner inga skaror.

Hoppfullt inför framtiden är de goda relationerna mellan Angela Merkel och Emmanuel Macron. När Storbritannien hoppar av det europeiska samarbetet är det desto viktigare att Tyskland och Frankrike håller sams och värnar den europeiska sammanhållningen och gemenskapen. Särskilt som separatistiska röster hördes hojta i den italienska valrörelsen. Några vill lämna euron, andra vill klippa banden helt.

Precis som i Sverige är det helt andra element än mittenkrafterna som vill göra slut med EU. I Sverige har Vänsterpartiet ett utträde på sin agenda och Sverigedemokraterna är också öppet skeptiska. Mönstret känns igen från flertalet länder i Europa, inte minst i de forna östländerna. Där växer sig mörka krafter allt starkare, delvis med stöd av Vladimir Putins ryska rubel. Den östra stormakten tycks helt utan skrupler kunna stödja både nationalsocialister och kommunister om det gagnar de egna intressena.

När det är skakigt till och med i USA och de Rysslandsstödda konflikterna rasar i Syrien och Mellanöstern med många offrade människoliv som följd, behöver världen stabila ledare och länder som står stadigt.

Därför: Tack ska ni ha, Angela Merkel och Tyskland!

Bo Höglander