Planerar äventyr i Nepal och Dala-Floda

Textstorlek:

Hon blev nyligen utnämnd till Årets äventyrare och i höstas vann hon tävlingen Årets stjärnföretagare i Dalarna. Utmärkelserna fick Inka Gurung för sitt stora hjärta och för att hon är en företagare som går sin egen väg.

Inka Gurung i Dala-Floda har precis varit ute och skottat snö och hämtat några ägg i hönshuset. Hon och fyraåriga sonen Liam är annars inne och myser, de är lediga i dag.

Inka driver företaget Far away adventures där hon bland annat arrangerar paddlings- och vandringsresor till Nepal. Hon utbildar också nepalesiska kvinnor som sedan kan arbeta som turistguider.

Inka har fått en hel del uppmärksamhet för sitt företagande, men inte för att företaget är större än många andra eller för att hon tjänar mer pengar än andra. För henne är inte det viktigast.

– Jag tycker det är roligt att jobba, men det finns så mycket annat som också är roligt och viktigt, säger hon och nämner tid med barnen och inte leva ett stressfyllt liv. Inspirationen till det har jag fått från Nepal, där de flesta inte vet vad stress är.

Någonting har blivit fel med det liv vi lever i Sverige, menar Inka. Hon tycker det är sorgligt att se hur många i Sverige lägger ned mycket tid på att arbeta för att kunna köpa fler saker, trots att vi egentligen redan har allt vi behöver.

– Jag har också lärt mig mycket av min man, som kommer från Nepal. Man måste inte alltid skynda sig eller planera all sin tid. Det är bra att ibland kunna göra något spontant och att bara vara.

Den senaste utmärkelsen Inka fått är Gagnefs kommuns och Företagarnas utnämning till Årets upptäckare 2017. I motiveringen har de bland annat skrivit att hon är en entreprenör med stort hjärta och som med sitt företag bidrar till en bättre och mer hållbar värld samt bättre jämställdhet i och med att hon utbildar kvinnor i Nepal. Men också för att hon har ett stort engagemang i det lokala föreningslivet med mera.

Just nu brinner hon för att få sina vänner, nysvenskarna, att upptäcka naturen och kulturen i Dala-Floda.

– Jag klurar på att göra en ny utflykt med damerna i vårt internationella stick-kafé, säger Inka.

Och så sent som i höstas blev hon Årets stjärnföretagare i Dalarna. Tävlingen arrangerades av företagssajten mittföretag.com och en stjärnföretag enligt dem är en person som bygger ett företag på sitt sätt och på sina villkor samt vågar gå sin egen väg.

Inka var en av 13 finalister som fick åka till Stockholm och tävla vidare, men hon vann inte den tävlingen.

– Det räckte bra att vinna i Dalarna och det var jätteroligt att bara få vara med i Stockholm, säger hon.

Deltagarna fick bra rådgivning och fina böcker i pris. Dessutom skapade hon många kontakter i Stockholm och bara det gav henne en jättekick.

Redan som ung uppskattade Inka att vara i naturen och tidigt började hon spara pengar för att kunna resa.

– Jag backpackade ensam och levde enkelt och billigt för att kunna vara ute länge. Jag reste mycket till Asien men har också varit till Australien och Nya Zeeland med mera.

Större städer var inte det mest intressanta för Inka utan hellre en vacker natur. När hon upptäckte Nepal tyckte hon det var helt fantastiskt.

Där kom hon för första gången i kontakt med forspaddling med kajak. När hon efter den resan kom tillbaka till Stockholm, där hon kommer ifrån, sökte hon och fick jobb vid företaget Kajaktiv i Dala-Floda. Det var 18 år sedan och sedan dess bor hon i byn. Numer med sin man Amrit och deras barn Lilja, 6 år, och Liam, 4 år.

Inka jobbade under några år med paddling i Dala-Floda på somrarna och under vinterhalvåren jobbade hon i Nepal. Hon startade eget företag och började arrangera resor från Sverige till Nepal.

– Det var mest män som var ute och paddlade i Nepal men 2008 mötte jag en kvinna som hette Sita. Hon pratade engelska och var utåtriktad vilket inte var så vanligt, kvinnorna brukade istället mest vara hemma. Sita frågade om jag ville lära henne paddla och det gjorde mig glad, berättar Inka.

Så började projektet Himalaya Adventures Girls som gjorde att alltfler kvinnor tog chansen att utbilda sig och sedan arbeta som turistguider. På de flesta resor som Inka arrangerar är det numer kvinnor som guidar.

Något som Inka tänkt mycket på är varför inte vi i Sverige tar tillvara mer på att kvinnor också är ute i arbetslivet. Det är en resurs och till nytta för hela samhället, menar hon.

– Då skulle inte båda behöva använda så mycket av sin energi i arbetslivet och slita så totalt ut sig. För vad händer då med familjen och glädjen?

Inka menar inte att det bara behöver vara kvinnan som ska vara hemma utan båda skulle kunna välja att jobba mindre i yrkeslivet.

I Nepal träffade Inka sin blivande man och han arbetade också med turism.

Nu har de bott i Dala-Floda sedan 2011. Från början pendlade de mellan att arbeta i Dala-Floda och i Nepal, men sedan barnen kom är de i Sverige största delen av året.

Både Inka och Amrit har kursverksamhet i samarbete med Kajaktiv. Amrit arbetar dessutom på Pyramidbageriet i Dala-Järna och Inka har föreläsningar där hon berättar om resorna och projektet med kvinnorna i Nepal.

Till sommaren hoppas Inka få ihop tillräckligt med intresserade för ännu ett Ekoäventyr med temat hållbar livsstil, naturnära äventyr och yoga samt ekologisk mat i byn.

– Det finns så många spännande entreprenörer här och det är roligt att kunna samarbeta med dem, säger Inka.

Innehållet i resorna till Nepal har varit paddling och vandringar i bergen, men för att fler ska kunna resa guidar Inka själv en rundresa i Nepal till hösten.

– Vi besöker vackra platser, en skola, tempel och guidens hem. Alla som kan gå kortare promenader kan följa med på den resan, säger hon.

Inka arrangerar dessutom rundresor i Bhutan och Tibet, samt skräddarsydda resor.

I april går en resa till Everest base camp.

– Det är för mer vana vandrare, men det anses vara en av världens vackraste vandringar, på 3 700 meters höjd.

När en kund kallade hennes företag en resebyrå med etisk profil blev Inka glad.

– Flygresorna är inte bra och det får jag leva med, men en viktig sak i företaget är att resorna ska vara lika viktiga för invånarna i Nepal som för resenärerna. Jag försöker tänka på hur vi gör för att det på bästa sätt ska gynna befolkningen på plats. Turism är en bra inkomstkälla för Nepal.