Människor möts och lär på konstskolan i Nås

Textstorlek:

En konstskola har startat i Nås i Västerdalarna. Här möts olika kulturer och generationer samtidigt som de arbetar seriöst med grunderna i teckning och målning.

Instruktörerna på konstskolan i Nås är Abdallah Karkout från Syrien och Adam Powers från USA.

Abdallah har kandidatexamen under fakulteten för konst på universitetet i Damaskus. Han har även undervisat vid universitetet, bland annat om Zorn, och nyligen ställde han själv ut egna konstverk i Mora, Zorns hemstad. Abdallah bor nu i Dala-Floda.

Adam Powers är konstnär som arbetar med allt från måleri och fotografi till filmframställning. Han är sedan ett och ett halvt år Nåsbo.

– Konstskolan är delvis ett integrationsprojekt och tanken är att olika kulturer och generationer ska få en mötesplats för att umgås och göra saker tillsammans, och att bryta isoleringen, berättar Adam.

Men hans vision är också att skapa ny konst i Nås och inte bara titta tillbaka på den gamla konsten och kulturen som det lätt kan bli, menar han.

Kursen är gratis och kräver inga förkunskaper. Abdallah undervisar i grunderna i gamla tekniker som grafit och akvarell och gör dem tillgängliga för alla, oavsett tidigare kunskaper.

– Det är en seriös utbildning som kräver engagemang från deltagarna, poängterar Abdallah och tillägger att det också ska vara kul när de upptäcker att de lärt sig något.

Till en början såg han hur deltagarna förväntade sig att det skulle bli en enklare fritidssyssla men nu arbetar alla hårt.

Adam som har erfarenhet av andra konstutbildningar kan intyga att det som lärs ut i Nås är bättre än på många andra platser.

– Här får man lära sig grunderna och det lärs inte ut längre på andra kurser, säger han.

De femton personer som deltar i konstskolan går fem timmar varje måndag och tisdag. Fem personer är nysvenskar men det var fler från början.

För de som inte kan de dagarna finns möjlighet att gå en helgkurs sista helgen varje månad.

Varje tisdag kväll är det också föreläsning om konst från olika delar av världen.

– Det handlar bland annat om skillnader när det gäller konst från olika delar av världen men framförallt om likheterna, säger Adam.

Abdallah och Adam är imponerade över att det varit så stort intresse för att träffas och måla. De har fått bra feedback och känner att många tycker om att det är seriös utbildning.

Therese Åkerman som Dalabygden träffat tidigare och har gått många målarkurser tidigare är entusiastisk över kursen och tycker hon redan har lärt sig mycket.

Hon instämmer med att det inte brukar undervisas i grunderna på konstkurser och tycker det är värdefullt att få lära sig det nu.

– Största insikten för mig är respekten för att konst måste få ta tid. Men vi får även lära oss hur vi ska hålla pennan, att den ska vara rätt lutad och perfekt vässad med mera, säger Therese.

Projektet med konstskolan pågår i tre månader, men Adam och Abdallah hoppas på att det ska kunna bli en fortsättning.

– Vi har planerat det här länge och målet var till en början att det skulle pågå ett år åtminstone, berättar Adam.

– Det är kort tid med tre månader så det blir en komprimerad undervisning av olika teckningstekniker i olika material, förklarar Abdallah.

Konstskolan startade 5 februari och nu är de bra på gång tycker de båda instruktörerna.

– Vi är ett bra gäng i alla åldrar och med helt olika kunskaper, säger Adam.

– Det är det roligaste jag varit med om, och otroligt pedagogiskt, säger Lena Westin från Lindesnäs.

Lars Schedin från Nås gick en workshop för Adam och Abdallah i höstas och nu valde han att gå konstskolan.

– Jag har inte målat och ritat så mycket tidigare, det har varit mer smidesjobb och trähantverk. Har inte trott att jag kunnat måla, säger han.

Konstskolan är ett projekt med stöd från Medborgarskolan och Länsstyrelsen.