Lastbilsstudent vill nu hyra ut kaninen Hector

Vad ska man göra om man vill behålla sin kanin med inte har tid? Inez Tärndal kan tänka sig att hyra ut sin kanin.

Textstorlek:

Hector betyder mycket för Inez Tärndal. Men tidsbrist gör att hon nu väljer att hyra ut kaninen.

Många har sett annonsen och vill nu hyra Hektor över sommaren. Yngre tjejer men även föräldrar som vill testa sina barn i ansvarstagande har hört av sig.

– Förra sommaren hörde jag talas om en kaninuppfödare i Småland som hyrde ut kaniner. Jag tänkte att jag också ville prova. Jag har egentligen inte tid för Hector under sommaren, men jag vill inte sälja honom. Då är det perfekt att hyra ut honom och samtidigt tjäna lite på det.

Till vardags studerar Inez vid Hagströmska gymnasiet i Falun där hon läser fordon och transport. Hon vill bli lastbilschaufför. Men i grund och botten är hon en hästtjej.

Inez beskriver sig själv som en djurmänniska och har alltid haft djur omkring sig. Hon har fött upp renrasig dvärgvädur och märkt att rasen är populär.

Hector, eller Hekke som han kallas, kan man hyra från maj till oktober. Därefter finns möjlighet att förlänga avtalet. Men man får se upp. Det gäller att hålla koll på graden. Hektor är en utekanin.

Vill man ha honom inne så måste man se till att han kommer ut igen senast i november. Om temperaturskillnaden blir för stor kan kaninen dö.

Den måste sakta vänja sig vid väderomväxlingen. Vad man får ge för en kanin varierar. Har de stamtavla? Är den renrasig? Mellan 300-600 kronor.

– Jag tar 150 kronor i månadshyra.

Inez inser att det snabbt skulle löna sig om man i stället väljer att köpa en egen kanin.

Men hon tror ändå att bekvämligheten att kunna lämna tillbaka kaninen när semestern är slut lockar. Det finns en målgrupp för det här, menar hon. Däribland fritidshusägare som under sommaren besöker länet men som inte vill ta ansvar för djuret året om.

Att göra business på idén är därför ingen främmande tanke.

– Det skulle jag faktiskt kunna göra. Om det här går bra så utökar jag kaninbeståndet, säger hon.

Kaniner har alltid funnit hos Inez, även om historien är något dyster.

Vid åtta års ålder rymde kaninungen Sammy. Hon såg honom aldrig igen. Men nu har hon Hector. Och hon avlade medvetet.

Hon ville ha en lugn kanin och det fick hon. Inte det minska aggressiv och därför en perfekt familjekanin.

– En aggressiv kanin rivs, stampar och om du ska lyfta upp dem kan de vända bak huvudet och försöka nafsa efter dig. Och kaniner kan bitas ganska hårt. Hector har aldrig visat några tendenser till det här, säger hon.

I annonsen skriver hon att Hector är hennes lilla allt och att det inte är frågan om att sälja kaninen. Inez inser att det hela är en risk. Därför ska ett ordentligt kontrakt skrivas. Det ska inte finnas utrymme för missförstånd.

Och hon hyr inte ut honom till vem som helst. Planen är att Hector ska ingå i hennes framtida avelsverksamhet.