Gläds över nominering

Per-Olof Boström visar diplomet spårgruppen fick när de blev nominerade.

Textstorlek:

De sköter skidspåren helt ideellt och gör det för att de själva gärna åker skidor i bra spår och för att spåren uppskattas av många andra. Att de blev nominerade blev som en extra uppmuntran.

Det blev inte Nyhammars IF som vann Stora skidspårspriset 2018, men Per-Olof Boström som är en av de spåransvariga, är glad bara av att de blev nominerade.

– Vi blev positivt överraskade när det kom ett brev på posten där det stod att vi blivit nominerade, berättar han.

De har fått bra kritik för sina spår på appen skidspår.se där de rapporterar aktuell status på spåren och temperaturer, men tycker ändå det var roligt att bli nominerade eftersom det är skidåkarna som åker i spåren som nominerar.

Förutom rapportering på skidspår.se går de spåransvariga också ut med information på Facebook, gruppen Grangärde – Nyhammar.

Nyhammars IF sköter spårning av elljusspåren i Nyhammar och Per-Olof berättar att det fungerar mycket bra med allting.

Han själv är spåransvarig för spårningen i området Långmyren och dit kommer skidåkare från närområdet men också ända från Mälardalen.

– De kan åka upp över dan för att åka skidor och det kan de göra eftersom vi hela tiden uppdaterar när vi ska spåra och när vi har spårat. Och de vet att det är bra kvalitet på spåren, säger Per-Olof.

Långmyren ligger högt och är därför relativt snösäkert, vilket är viktigt. I år har det såklart inte varit någon brist på snö utan tvärtom har det varit ett problem som exempelvis för Vasaloppsarrangörerna, men Per-Olof tycker att det gått bra i Långmyren.

– Det kan vara svårt att få tillräckligt hårt för bra stavfäste exempelvis, men det fungerar bra trots att vi är en ideell förening utan pistmaskiner. Vi hyvlar och sladdar bara med skotrarna vi har.

Annars lägger de ner mycket arbete på barmarksarbete och därför behövs bara cirka två decimeter snö för att kunna göra spår.

I Långmyren arbetar sju personer helt ideellt med att spåra på vintern och sköta barmarksarbete på sommaren.

– Vi kallar oss för pensionärsgruppen, även om vi är två personer som fortfarande jobbar, säger Per-Olof.

Det händer till och med att Per-Olof tar ledigt för att sköta skidspåren.

Alla i spårgruppen tycker om att själva åka skidor i fina spår i en fin natur. Sen är det såklart en stimulans att folk åker ända från Mälardalen för att åka i spåren, tycker han.

– Det är också en social grej för oss som håller på. Varje lördag och söndag när vi kommer dit på morgonen börjar vi med att göra eld i kaminen i kojan. Vi är alltid två som spårar och sen går vi tillbaka och fikar och sitter och ”ljuger” lite. Det är fantastiskt däruppe, en tidig morgon när solen går upp. Så jag lider inte av att ta ledigt för att åka dit, säger Per-Olof och ler.

Kojan är till för alla besökare och det händer ofta att det är ganska trångt.

Det är alltid något som ska göras för pensionärsgruppen även på sommaren, som att röja sly och bygga broar. Till sommaren har de även planerat göra snödrevsskydd så snön inte ska yra in i spåren så lätt.

Arbetet de lägger ner gör de på ideell basis, men Nyhammars IF hjälper till med bensin till skotrarna med mera. Företag sponsrar med material och annat och många skidåkare skänker pengar.

I Långmyren finns sedan några år tillbaka en sjukilometer lång slinga och ett kortare barnspår. Det har blivit populärt för barnfamiljer att komma för att åka skidor och grilla korv.

Spåren har i sin tur förbindelse med spårsystemet på Gyllberget. Det är ett naturreservat med cirka fyra mil spår som Borlänge kommun sköter. Spåren slingrar sig i vacker natur som påminner om fjällnatur och passerar gamla fäbodar och nyare värmestugor eller slogbodar.

Stora skidspårspriset är instiftat av skidspår.se och Svenska skidförbundet för att uppmuntra personer/grupper som gör stora insatser för att tillhandahålla preparerade längdskidspår och därmed gör en insats för svensk längdskidåkning.

För att vinna krävs ideellt arbete med att preparera skidspår och för att man verkar för att aktuell spårstatus görs tillgänglig för allmänheten.

Ett 70-tal föreningar var nominerade i år. Vinnaren presenterades i samband med Vasaloppet och juryn, som består av representanter från webbsajten skidspår.se och Svenska Skidförbundet hade ett svårt arbete som vanligt. Men valet föll till slut på spårteamet i Vibyggerå SK mellan Härnösand och Örnsköldsvik.

– Diplomet vi fick när vi blev nominerade ska vi rama in och sätta upp i kojan i Långmyren, säger Per-Olof.