Finley fann jorden och kärlek i Gustafs

Det var jorden och händernas kraft som fick amerikanskan Finley att slå sig ner i Dalarna.

Textstorlek:

Det kunde ha blivit något med kvantfysik eller brobygge. Nu blev det istället prenumererade grönsaker för amerikanskan Finley Blackburn 27, som bosatt sig i Gustafs.

För drygt en vecka sedan avled en av världens främsta fysiker, britten Stephen Hawking.

Han var en kombination av svår sjukdom och snille. Svarta hål där ljuset har svårt att ta sig fram.

Och frågan är om inte Dalarna nu har berikats av ett ”ljus” i dubbel bemärkelse när Finley Blackburn med familj slagit sig ner i Gustafs.

Innan grönsaksodling kom in i bilden på allvar var Finley inne på att antingen bli fysiker eller civilingenjör.

Och med tanke på skolan, som avverkades i rask takt, bor det kanske en Hawking i henne.

– Jag var väldigt inne på fysik och matte. Då gymnasiet var segt läste jag in det på tre år istället för fyra. Jag hoppades att det skulle bli bättre på universitetet, säger Finley.

Hon föddes i Oregon, USA, i en familj som håller på med trädgård. Morföräldrarna hade en gård med mycket fruktodlingar, vilket påverkade Finley positivt och utvecklade hennes känsla för naturen i största allmänhet.

Men det var också annat som drog och trädgården var inte då prio ett.

Efter skolan kom hon 2010 som utbytesstudent till Uppsala universitet. Där träffade hon bland andra en ung blivande ingenjör, och de blev kära i varandra.

Det blev många timmar framför Skype och med ett forskarstipendium inom solcellsteknik bestämde de sig för att flytta till Tyskland.

Där fick Finley lite hemkänsla som volontärarbetare på en tysk grönsaksgård och en tankeställare.

– Det var då jag kände att det inte var forskning jag skulle hålla på med. Sitta instängd i ett litet rum framför en dator hela dagarna var inte min grej.

Väskorna packades och och resan gick tillbaka till Sverige.

– Jag tycker att Sverige är ett väldigt bra land med vacker natur mellan mörkt och ljust. Sedan har ni ett väldigt bra välfärdssystem och ett jämställt samhälle om man jämför med USA, säger hon och fortsätter med att berätta hur förvirrad hon var då hon i början av sin Sverigevistelse såg så många män kramas och gå med barnvagn.

Tillbaka i Uppsala och studier till civilingenjör var det något som inte stämde i alla fall.

Tankarna till den tyska gården och fruktodlingarna hemma i USA, naturlängtan och att känna jord mellan fingrarna, fick lärdomsstaden att blekna.

Finley började säsongsjobba på en mjölkgård och en grönsaksodling, men i samma veva blev hon gravid och orkade inte med det stundtals tunga jobbet på samma sätt.

– Under mammaledigheten funderade jag mycket på hur jag skulle kunna gå vidare inom odlingsbranschen men insåg att jag behövde veta mer om det svenska jordbruket. Jag blev tipsad av en praktikvärd om olika utbildningar och sökte till agroteknikerutbildningen på Biologiska Yrkeshögskolan i Skara (BYS) samt ytterligare två utbildningar.

Sedan en tid bor Finley, Martin och Frevid i Gustafs. Martin kommer från Vika och Finley tycker Dalarna är ett bra odlingslandskap.

På 4 000 kvadrat odlar de grönsaker som snart ska bli Kravmärkta.

Affärsidén bygger på andelsbruk, som inte är så vanligt i Dalarna och på andra håll i landet.

– Vi har beställt fröer och material för att odla både i tunnelväxthus och på friland. Vi kommer att odla ett 30-tal grödor och sälja grönsakslådor på prenumeration, olika storlekar för olika konsumenter. Det sättet att sälja direkt till slutkund är väldigt vanligt i USA, men inte alls vanligt här, säger Finley.

Startskottet för verksamheten börjar vecka 26 och under augusti ska de vara med på Bondens marknad i Falun.

Sedan hoppas paret att deras idé ska uppmärksammas och kanske utökas.

Drömmen är att kunna expandera med tiden och kanske att det så småningom blir ett familjeföretag.

– Planen är ju att skaffa fler barn, och man kan ju hoppas att de ärver mitt odlingsintresse.