Byn firar 100 i sommar

Textstorlek:

De äldsta husen i Bergslagsbyn byggdes för cirka 100 år sedan. För att fira det söker nu en grupp boenden i byn in så mycket fakta de kan om husen och trädgårdarna med mera.

De äldsta husen i Bergslagsbyn byggdes för cirka 100 år sedan. För att fira det söker nu en grupp boenden i byn in så mycket fakta de kan om husen och trädgårdarna med mera.

Boenden i den K-märkta Bergslagsbyn i Borlänge tänker fira 100 års-jubileum till sommaren. En av initiativtagarna är Ulf Lindberg som växte upp i ett av de gamla husen på 1960-talet och bor nu med sin egen familj där.

Bergslagsbyn i dag är ett attraktivt område att bo i.

– Det är som en Astrid Lindgren-idyll, som att bo mitt i staden men ändå på landet, säger han.

En grupp på cirka tio personer har tagit initiativet till 100-årsfirandet och de har också börjat arrangera andra aktiviteter i Bergslagsbyn.

– Det sattes upp cirka 300 marschaller i hela byn på julafton och det blev mycket stämningsfullt och uppskattat. Några hade också ”lucköppning” med öppet hus. Till midsommar ska vi ha ett firande på Videplan, den plats i byn där det tidigare har varit många aktiviteter, men som legat nere i några år, berättar Ulf.

Det finns redan en del kunskap om Bergslagsbyn, bland annat sedan Borlänge kommun gav ut broschyrer i samband med att byn skulle K-märkas.

Nu efterlyser gruppen i Bergslagsbyn mer information från människor som en gång bott där eller bor där sedan lång tid tillbaka.

– De som har information får gärna maila till bergslagsbyn@yahoo.com och berätta vad de vet eller lämna sitt telefonnummer så vi kan ta kontakt. Vi jagar också artiklar som skrivits, och foton som finns. Vi ska leta på Dalarnas museums arkiv och titta om det finns kartor och dokument vid Tallen-arkivet i Falun, säger Ulf.

All information är av intresse, från koks-källare, vedspisar och kakelugnar till trädgårdar eller speciella detaljer på husen.

Tanken är att resultatet ska redovisas till sommaren i samband med firandet.

Bergslaget där bland annat Domnarvets järnverk ingick ägde mycket mark och de behövde arbetskraft som i sin tur behövde någonstans att bo. Bergslagets Bostadsbolag, som bildats redan 1906, hade redan tidigare byggt Hushagen.

Vintern 1915-16 planlade arkitekten Per Hallman området som blev Bergslagsbyn. Det blev till slut arkitekten Osvald Almqvist som tog fram ritningarna till husen.

Till en början var det arbetarna själva som fick bygga sina egna hem. De kunde få lån till markköp och byggmaterial genom Bergslaget. I samband med köpet fick man välja mellan tre olika ritningar på hus.

Bolaget byggde även bostäder som antingen hyrdes ut eller såldes till självkostnadspris. De första husen i Bergslagsbyn byggdes 1916 och de sista husen var klara troligtvis 1919, enligt Ulf.

– Flervåningshusen som byggdes blev bostäder för arbetarna och i villorna bosatte sig de som hade det lite bättre ställt.

Redan innan husen byggdes fanns ritningar på vad som skulle planteras i trädgårdarna och man hade engelska trädgårdar som förebild, enligt Ulf.

Han har också hört att många använde sina trädgårdar som potatisland.

Än i dag finns fortfarande exempelvis stora bärbuskar kvar och efter bygatorna växer syrenhäckar. Grenarna från stora träd hänger över vägen och bildar som en grön tunnel.

– Mellan 1960 och 1970 revs många hus efter Kvarnsvedsvägen för att ge plats åt den nuvarande sträckningen av vägen. Det blev även mark över så där byggdes den så kallade Nya Bergslagsbyn, förklarar Ulf.