Är kossan inte redan vegetarisk?

Textstorlek:

Som så många gånger förr visar det sig att stickar man för tidigt, får man äta upp det. Samma sak med tankar och beslut. I Vasaloppet är sex minuter ingenting. Kommentatorerna hyllade norrmannen Joar Andreas Thele för ”vinnarskalle”, som nu hade insett att han var bäst på banan när det gällde. Men med bara fem kilometer kvar orkade inte längre Joar. Klungan kom och svepte förbi. Efteråt sa han att det var något av det tyngsta han gjort. Men medan detta drama pågick fanns det en annan tyngd som man inte hade räknat med.

Från fejs och lador hördes ursinniga råmande och stamp av fyra ben. Det var som om budkavlen på 1740-talet hade börjat cirkulera. Bönder, som många gånger är osynliga och slits mellan att få det att gå runt ekonomiskt, reste sig nu från spiltor och kaffebord och kan nu, om de vill, hota hela Vasaloppets existens om de skulle sätta den sidan till. Det handlade alltså inte om vädret denna gång, fast det ett tag såg ut som om man denna gång hade för mycket snö än för lite. Nej denna gång kom inte hotet uppifrån utan från marken och skogen. Vasaloppet, som bygger på många ideella krafter, kör också mestadels på mark som ägs av någon annan i en slags allemansrätts-överenskommelse. Ska man göra upp eld är det kanske bäst att fråga först.

Och när man nu också cyklar sträckan Sälen-Mora blir det förstås en del slitage på marken. Men å andra sidan är ju naturen till för bra ändamål som motion och rekreation. Att marken Vasaloppet kör på är infekterad visade sig när kommunen ville ta en avgift för att åka på ”fri mark”. Men nu är det andra ljud i skällan. När bönder och markägare fick reda på att åkarna serverades vegetarisk mat, dammades budkavlen från upplysningstiden av och man gick till storms. Ska nu också Vasloppet vara med och stjälpa våra lass? tänkte bönderna. Vi som ställer upp med mark vill ju också att man äter den mat som kor och grisar ger. En skidåkare kan väl inta hasa sig runt på gräs heller? Eller som LRF-ordförande Martin Moraeus uttryckte saken: Vi kan producera kött och mjölk, men inte vegetarisk lasagne.

Nej klart inte kossor kan det. Hur skulle det se ut? Vasaloppet fick stora skälvan. Ingen mark att åka skidor och cykla på? Snabbt som ögat kallade man till krismöte. SJ gratiståg och vegetarisk lasagne var i fara. Vd Eva-Lena Frick förstår bönderna och tillsammans ska de lyfta den lokala maten, även fast det under Vasaloppsveckan serverades bland annat lokalproducerat kött.

Vegetarisk lasagne fanns för dem som gått i mål. Med så mycket folk i farten gör Vasaloppet rätt i att försöka skona miljön. Stora folksamlingar sliter oavsett. Och om nu någon trodde att bönderna inte har någon makt, så tar man fel. Och kanske är det så att med framtidens teknik skulle man kunna få kossorna att klämma fram vegetarisk lasagne. Är det det som behövs för lantbrukets överlevnad?