Två avtal stoppar Moraflyg

Trafikverket menar att det kan inte finnas två avtal. Därför stoppas reguljärflyget till Mora. Foto: Getty Images
Textstorlek:

Ett hårt slag mot landsbygden. Det menar kommunalrådet i Mora Anna Hed (C) när nu reguljärflyget till Mora stoppas.

Beskedet om att reguljärflyget mellan Mora och Stockholm ska upphöra den 28 februari slog ner som en bomb i Dalarna.
Orsaken sägs vara Trafikverkets bedömning att AB Dalaflyget inte får ha avtal med flygtrafiken till Stockholm.
Trafikverket menar också att någon trafikplikt på sträckan inte för närvarande är aktuell.
Två som nu med kraft uttrycker oro och reagerar starkt på beskedet är Morapolitikerna Anna Hed och oppositionsrådet Lennart Sohlberg (S).
– Jag är mycket besviken. Det här handlar om att även ge landsbygden möjlighet att utvecklas och att hela länet ska ha bra villkor för näringslivet, säger Anna Hed.
Även Lennart Sohlberg upprörs över den nedmontering av landsbygdens chanser att kunna erbjuda bra kommunikationer för näringsliv och turism.
– Trafikverket har tänkt och agerat utifrån sina egna ytterst snäva juridiska stuprör utan tanke på den samhällsekonomiska skada agerandet medför för Mora och hela norra Dalarna, sa han.
Det har nu gått tre år sedan AB Dalaflyget upphandlade flygtrafik som var tänkt att pågå fyra år framåt mellan Mora och Arlanda. Flygbolaget hette Flexflight Aps och trafikerade redan rutten Sveg-Stockholm.
Tanken var att man skulle mellanlanda på Mora-Siljan flygplats. Mora kommun gick in med fem miljoner kronor varje år för att säkra upp flygtrafiken.
Syftet var att Mora kommun såg stora möjligheter för näringsliv och turism i norra Dalarna och att bli än mer attraktiva i olika utvecklingsfaser samt använda alla internationella linjer som Arlanda har.
AB Dalaflygets ägare är Landstinget Dalarna och kommunerna Mora, Borlänge och Falun.
När trafiken nu stoppas ser det alltså ut som om dessa drömmar om attraktion och expansion går i kras.
Det som ställer till det menar Trafikverket är att i nuläget finns två avtal: Trafikverket har ett avtal med flyget destination Sveg och Dalaflygets avtal handlar om Mora-Stockholm.
Trafikverket menar att det bara kan finnas ett avtal på samma sträcka och avtalet med Flexflight har därför sagts upp i förtid.
– Det är oerhört tråkigt. Trots att det finns ett stort regionalt stöd så stoppas det menar Hed.