Snabblagad vardagsmat

Härligt knaperstekt torsk med fluffig citrusgrädde.
Textstorlek:

Snart stundar sportlovet och det är upplagt för utomhusaktiviteter. Om vädret tillåter vill säga.
Som det ser ut nu verkar snön försvinna men här är några rätter som inte kräver någon längre tid att göra – fisk, korv och ett par vegetariska varianter.
I fall vintern skulle komma tillbaka.

Annons:

Lax i ugn
med spenat
och citronsås

Ugnsbakad rosmarinlax med smörfräst spenat och krämig citronsås.
En enkel och god vardagsrätt!

4 portioner

Ingredienser:

4 bitar laxfilé à 125 g

200 g bladspenat

1½ msk smör-&rapsolja

1 tsk salt

1 krm peppar

1 msk hackad färsk rosmarin

3 dl Kelda mild citronsås

Gör så här

Sätt ugnen på 200°. Fräs spenaten i smör-&rapsolja och lägg i en ugnssäker form. Lägg på laxbitarna. Salta, peppra och strö över rosmarin. Häll såsen i formen och tillaga i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Servera med kokt potatis.

Pankobakad
torsk med
krossad potatis och kall citronsås

Härligt knaperstekt torsk med fluffig citrusgrädde. Panko är ett asiatiskt ströbröd som gör paneringen extra krispig men det går såklart bra med vanligt ströbröd också.

4 portioner

Ingredienser:

600 g torskfilé

1 tsk salt

1 dl panko

½ dl hackad färsk dill

Smör&rapsolja spray

Krossad potatis:

750 g potatis

1 dl syrad grädde 30%

2 dl mjölk

1 tsk salt

Kall citronsås:

2 dl syrad grädde 30%

rivet skal av 1 citron

½ tsk salt

1 krm svartpeppar

2 morötter

1 msk smör

½ dl hackad färsk körvel

Gör så här:

Skala och koka potatisen mjuk. Värm syrad grädde och mjölk. Krossa potatisen och rör ner mjölkblandningen, salta.

Vispa den syrade grädden och vänd ner rivet citronskal, salt och peppar.

Ställ såsen i kyl innan servering. Sätt ugnen på 200°.

Dela fisken i 4 bitar och lägg i en ugnssäker form, salta. Blanda panko med hackade örter och strö över fisken. Spraya med smör-&rapsolja.

Tillaga i mitten av ugnen i cirka 10 minuter tills fisken har en innertemperatur på 45–50°.

Skala och skiva morötterna. Koka ca 5 min i lättsaltat vatten. Häll av morötterna, klicka i smör och strö över körvel.

Servera fisken med krossad potatis, morötter och citronsås.

Broccoligratäng med pasta

Broccoligratäng med pasta och ädelost är en jättegod kombination. Det är perfekt att göra denna broccoligratäng när du har pasta över i kylskåpet.

4 portioner

Ingredienser:

300 g frysta broccolibuketter

4 dl kokt pasta penne

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

5 ägg

3 dl gräddmjölk

140 g ädelost

Gör så här

Sätt ugnen på 200°. Koka broccolin i lättsaltat vatten i cirka 1 minut. Låt den rinna av.

Blanda broccoli och pasta i en smord form. Salta och peppra.

Vispa ihop ägg, gräddmjölk och smulad ädelost. Häll det i formen.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.

Serveringsförslag: Servera med bröd.

Tips: Idealisk rätt att laga när man har kokt pasta över.

Kall pasta är också gott att blanda med en dressing som du gör av 1 dl Matlagningsgrädde 15% fett och 1 dl riven ädelost.

Blomkålssoppa

Vår goda blomkålssoppa är en klassisk soppa med mild och len smak. Strö lite persilja på toppen innan servering – gott och vackert!

4 portioner

Ingredienser:

700 g blomkål

7 dl vatten

1 tärning grönsaksbuljong

2 dl vispgrädde

1 krm svartpeppar

ev ½ tsk salt

½ dl hackad färsk persilja

Gör så här:

Dela blomkålen i bitar.

Koka upp vattnet med buljongtärningen. Lägg i blomkålen och koka den mjuk i cirka 10 minuter.

Häll av och spara buljongen.

Mixa blomkålen till en slät puré. Blanda med buljong och grädde. Koka upp och smaka av med peppar.

Strö över persilja vid servering och ringla ev. över olivolja.

Falukorv i ugn

En enkel och god middagsklassiker som går hem hos alla. Kombinera med potatismos och välj en mer lagrad ost om du vill ha lite mer smak på korven.

4 portioner

Ingredienser:

400 g falukorv

½ dl senap

2 dl riven ost gratäng

250 g körsbärstomater

½ dl hackad färsk körvel

1 kg potatis

2½ dl mjölk

25 g smör

1 tsk salt

1 krm peppar

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Skär skåror i falukorven utan att skära igenom helt. Lägg korven i en ugnssäker form. Klicka cirka 1 tsk senap i varje skåra. Strö osten över korven, dela tomaterna på hälften och lägg i formen.

Tillaga i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.

Strö över körvel innan servering och servera med potatismos.

Skala potatisen och skär i bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten i en kastrull 10–15 minuter.

Häll av vattnet och pressa potatisen genom purépress eller mosa med en stöt direkt i kastrullen.

Värm mjölken och smöret och rör ner i potatisen. Smaka av med salt och peppar. Rör moset luftigt.

Annons: