Målet är friska hundar

Mops Orden, Moa Persson och Svenska kennelklubben arbetar hårt för friska hundar.
Textstorlek:

Moa Persson är medveten om andningsbesvär hos mopsar men anser att problemet överdrivits. Efter veterinärupproret har ytterligare åtgärder vidtagits för att alla hundar ska andas besvärsfritt.

Moa Persson är ordförande i Mops Orden, den svenska rasklubben för mopsar. Hon skaffade sin första mops 1956, är uppfödare av rasen och arbetar världen över som exteriör domare på utställningar.
– Det är roliga och positiva hundar. De är riktigt glada skitar som saknar självinsikt eftersom de gärna går fram till en stor hund som morrar och undra om de inte kan bli kompisar, säger hon lite på skoj.
Hon håller inte med de veterinärer som startade veterinärupproret för två och ett halvt år sedan där de slog larm om att mopsar, fransk- och engelsk bulldogg samt bostonterrier exempelvis var raser som hade svårt med andningen.
– Jag tycker inte att problemet är i den grad som det har blåsts upp. Mopsrasen är 2 000 år gammal och den ser nästan lika ut i dag som den gjorde då. De kanske har mer vad vi kallar nosrynka i dag, men nosen under rynkan är ungefär lika lång. Skulle rasen ha så stora problem skulle den aldrig ha blivit så gammal.
Hon säger att allt har ju gått framåt åt ett håll när det gäller aveln men klubbarna försöker bromsa för att det inte ska bli för extremt.
Men där det finns andningsbesvär sitter inte problemet i första hand i nosen utan i halsen och brösthålan, enligt Persson.
Det var i juli 2015 som 519 veterinärer gick ut i ett upprop för att få en förändring av aveln på trubbnosiga hundar. De ville exempelvis ha andra bedömningskriterier på hundutställningar och krav på friskintyg inför parning med mera för att komma tillrätta med rasernas andningsproblem, skrev SVT.
– Det har hänt att mopsägare känt sig tvingade att operera sina hundar i förebyggande syfte om en veterinär sagt att det kan bli problem. Men så får det inte gå till och det tänker vi hålla koll på.
Moa Persson berättar att reglerna är tuffa i den svenska aveln. Svenska kennelklubben, SKK, och Mops Orden arbetar hårt med avelsarbetet, för ingen vill ju ha en sjuk hund.
Redan 2007 startade Mops Orden exempelvis en uppfödarutbildning.
Efter veterinärupproret gjorde Mops Orden en andningsenkät som lades ut på Facebook. Mopsägare fick svara på frågor som om de tyckte hundarna snarkade eller lät mycket vid ansträngning och så vidare. Det kom 1 200 svar.
– Det visade det vi redan vet att det finns vissa individer som har andningsbesvär. Det som hänt på senare år är att andelen med problem har ökat från sex till åtta procent. Alltså en höjning med två procent, samtidigt som antalet registrerade mopsar har ökat med fyra procent. Det är inte bra men vi håller ögonen på det.
Det som klubbarna har att kämpa emot är smuggelhundar eller importerar hundar från länder där det inte finns lika stor kontroll.
När rasen för några år sedan snabbt ökade i popularitet såg vissa möjligheten att tjäna snabba pengar genom att ställa sig på parkeringsplatser och sälja. Många valpar saknar stamtavla och det kan till och med vara blandraser trots att det ser ut som mopsar, enligt Persson.
SKK har börjat arbeta med problemet i olika grupper, där Moa Persson också är med och arbetar ideellt. Där handlar det om totalt ett 30-tal raser.
Sedan ett år tillbaka måste svenska valpar vara veterinärbesiktigade inom en vecka innan de flyttar till sina nya ägare.
Klubbarna håller också på med belastningstester sedan förra året. Det är i samarbete med övriga nordiska länder samt England och Holland, där det också pågår ett arbete.
– Då kan vi förhoppningsvis få större insikt på en bredare basis. Men det är mycket jobb och allt sker ideellt. Vi hoppas att det inom ett par år kan resultera i ett avelsintyg, berättar Moa Persson.
I höst kommer det att göras en inventering i Sverige.
– Den ska gälla både rasens exteriör och sundhet, vad nu sundhet är egentligen. De är exempelvis glada i mat och blir lätt överviktiga. Som jag ser det är det ett större problem för rasen än problem med andningen.
Det finns fortfarande många frågor som kräver svar, enligt Persson.
– Vi vet inte i dag hur vi ska göra och till viss del famlar vi i mörkret. Men en sak är säker och det är att ambitionerna är högt ställda. Vi vill att hundarna ska ha det bra.