Förvaltning isolerar äldre

Äldre på landsbygden isoleras när färdtjänsttillståndet dröjer. Bengt Benjaminsson på Kollektivtrafikförvaltningen tror att fler medarbetare ska lösa problemet.

Textstorlek:

Hon sitter där hon sitter. Elsa, 89, vill ut men kön till färdtjänst tycks öka för var dag som går. Nu kräver politiker svar om den rekordlånga handläggningen.

Hon sitter där hon sitter. Elsa, 89, vill ut men kön till färdtjänst tycks öka för var dag som går. Nu kräver politiker svar om den rekordlånga handläggningen.

Med sju månader kvar till valet tycks gapet mellan stad och landsbygd bara växa.

De som bor på ”sidan om” tycks hamna allt längre bort från välfärd och kommunikation.

När Elsa läste om den 93 år gamla dalakvinnans ”fängelse” på landsbygden,

– i hela 13 veckor fick hon vänta på sitt färdtjänsttillstånd – insåg hon att hon inte var ensam.

Elsa, som vill vara anonym, bor i skogen vid gränsen till Bergslagen.

I en relativt isolerad vardag är färdtjänst hennes viktigaste kontakt med yttervärlden. Med den handlar hon, träffar folk och gör andra ärenden för en fungerande vardag.

Hon menar att det är hennes livlina och glädje i tillvaron. Hon darrar på rösten. Hon är ledsen och nämner en teaterpjäs som en liknelse:

– Det är som I väntan på Godot av Samuel Beckett. Man väntar men ingen kommer. Hoppet finns, men det är det enda. Jag vill leva. När man var ung kunde man påverka. Så är det inte längre. Kroppen vill inte vara med och det gör mig lessen. Jag vill ut, säger hon och suckar tungt.

Som gammal och svårt att gå har hon rätt till färdtjänst. Hon har sökt men svaret dröjer.

Dagarna är långa och Elsa känner sig onyttig där hon sitter vid köksfönster och tittar ut.

– När jag inte kommer ut ställer andra upp. Men alla har sitt och tiden räcker inte. Jag vill komma ut och göra mitt själv, för då känner man sig nyttig och dagarna blir inte så långa.

Bengt Benjaminsson är sedan årsskiftet chef på länets nya kollektivtrafikförvaltning som utreder vem som kan få färdtjänst.

Tidigare sa han till DT att han känner starkt för äldre medborgare som tvingas vänta på besked. Så ska det inte vara menade han. Nu tror Benjaminsson att med fler medarbetare ska man inom några månader halvera väntetiderna.

– Jag tror det inte förrän jag ser det, säger Elsa och skrattar.

En som var ovetande om de långa väntetiderna var Göte Persson (C).

Till DT sa han: ”uppseendeväckande att gamla människor, och alla andra i Dalarna, tvingas vänta så här länge för ett beslut om färdtjänst”.

Han sa också ”då vi nu har ansvaret så måste vi få lägesbeskrivning. Vi måste se över reglementet och kan inte bara skylla på omorganisationen.”