Förening för guider och kultur satsar på nystart

Ragnar Nåhem vurmar för södra Dalarna som turistmål. Foto: Maria Karlsson
Textstorlek:

Dalarnas guide- och kulturförening har hållit sitt årsmöte och efter ombildning av föreningen och tillgång till nya guider görs nu en nystart. De tänker arbeta hårt för att vidga vyerna och försöka inspirera till turistbesök även utanför de traditionella besöksmålen.

– Med nyutbildade guider och en ny styrelse står vi nu i startgroparna för att sprida oss och göra fler roliga saker. Vi har exempelvis tryckt upp broschyrer för att marknadsföra oss och nästa naturliga steg är att rikta oss mot kommuner och turistbyråer, berättar Anna-Lena Söderlund Törnell ordförande i föreningen.
De hade ett tag så få guider som tog åt sig uppdrag, i perioder kanske bara en handfull, så de kunde inte genomföra event som de hade önskat.
Men våren 2017 utbildades 14 nya hungriga och duktiga guider, enligt Anna-Lena.
– De är välutbildade med gedigen kunskap om länet. I utbildningen ingick exempelvis obligatoriska besök på drygt 100 olika besöksmål i Dalarna.
Guiderna är auktoriserade Länsguider i Dalarna och innehar Nationell guideauktorisation validerad av Visita.
Föreningen är helt ideell men guiderna tar betalt för sina tjänster.
Enligt en ny undersökning ligger Dalarna på fjärde plats när det gäller besökslän i Sverige. Då kan det vara en fördel att ha professionella guider, menar Anna-Lena, som själv har lång erfarenhet att arbeta som guide.
Förutom en bred kunskap guiderna i föreningen har i exempelvis konst, kultur, historia och näringsliv finns också en tillgång till många olika språkkunskaper bland guiderna.
Föreningen startades i början av 1990-talet i samband med den första utbildningen för guider i Dalarna. Därefter har det skett kanske ytterligare fem guideutbildningar, enligt Anna-Lena.
Från början var det en ren guideförening men numer är den också till för människor som är kulturintresserade och som tycker det är roligt att lära sig mer om länet. På det viset har föreningen två ben att stå på.
– Det finns redan många lokala kulturföreningar men vi vill bevara och sprida kulturen i hela Dalarna och vi gör jättemycket trevligt, berättar Anna-Lena.
Några exempel på aktiviteter är föreläsningar, studiebesök och utflykter. Men det är också ett sätt att träffa likasinnade.
Föreningen samarbetar med olika researrangörer och anpassar sig efter vad det finns för önskemål. Enligt tradition har det handlat mycket om besöksmål runt Siljan och Falun bland annat.
– Vi arbetar hårt för att vidga vyerna och hoppas kunna inspirera människor som redan varit här att besöka nya besöksmål, som exempelvis Ekomuseum Bergslagen som inte bara ligger i södra Dalarna utan även i länen utanför.
En av guiderna som varit med länge i föreningen, Ragnar Nåhem, Grangärde, hade på föreningens kombinerade årsmöte och Grangärde-dag ansvaret för program.
Ett tjugotal deltagare fick under dagen veta mer om de södra delarna av Dalarna.
– Anna Falkengren berättade jättebra om Ekomuseum Bergslagen som kommit lite i skymundan för de traditionella besöksmålen. Men Bergslagen är ett stort område som följer Kolbäcksåns vattensystem kan man säga, säger Ragnar.
Hembygdsföreningens ordförande Anna-Karin Andersson berättade om den föreningens historia och dess samlingar. Deltagarna bjöds även på en kortare byvandring och Ragnar berättade bland annat om skalden Dan Andersson.
Lunch intogs på Grengehuset, där också årsmötet hölls. Marianne Gottfridsdotter Nåhem berättade om husets alla funktioner, bland annat att det är som en förlängd arm till Turistbyrån i Ludvika.
Ragnar guidar mest i trakten runt Grangärde och han ser gärna att Västerbergslagen uppmärksammas mer som turistmål.
– Vi har också pilgrimsleden, även kallad Romboleden, som är en turistattraktion. Den går ända till Nidarosdomen i Trondheim, säger han.