Enkel homestyling kan påverka bostadspriset

Insatser för att visa bostaden från sin bästa sida kan påverka försäljningspriset.

Textstorlek:

Sjunkande priser men en försiktig positiv bild råder på bostadsmarknaden. Enkla tips kan dock påverka försäljningspriset på bostäder till salu.

Priserna på bostäder fortsätter att sjunka. Enligt Svensk mäklarstatistiks senaste mätning från 14 februari har priserna på bostadsrätter och villor sjunkit med minus en procent i genomsnitt i riket senaste månaden.

Ändå råder en försiktigt positiv bild av bostadsmarknaden som ser ut att ha stabiliserats.

– Vi kan förvänta oss ett lugnare tempo på bostadsmarknaden framöver, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsägarförbundet i ett pressmeddelande.

Riksbankens besked om att reporäntan ligger kvar på -0,50 och att en försiktig höjning av räntan är att vänta först under andra halvan av år 2018 välkomnas av Carolina Stegman.

– Att en räntehöjning är att vänta först under andra halvan av år 2018 gör att prispressen på bostadsmarknaden nu har lättat. Ett kommande höjt amorteringskrav den 1 mars är tillräckligt för en redan avkyld marknad.

Det går dessutom att påverka priset på bostäder till försäljning, anser nästan hälften av svenskarna. De är överens om att homestyling, det vill säga insatser för att visa bostaden från sin bästa sida, kan öka slutpriset i en försäljning med tio procent eller mer.

Det visar en undersökning från Sifo på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

För en genomsnittsvilla i Dalarna skulle det kunna motsvara cirka 180 000 kronor.

– Att med enkla medel göra bostaden mer attraktiv för visningsbesökare är en särskilt bra investering nu när markanden är mer avvaktande. Detaljerna kan vara helt avgörande för att Dalarnas köpare och säljare ska kunna mötas och göra en bostadsaffär som båda parter känner sig nöjda med, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Samtidigt anser sig 65 procent av svenskarna ha bristande kunskaper i att styla bostaden inför en försäljning.

För att få ut mer vid försäljningen av bostaden är det bra att snygga upp, som att städa bostaden, inte ha för trångt med möbler och att måla över eventuella avskavningar. Ett annat råd är att vara neutral. Alla ska känna sig hemma vid en visning så det är bättre med exempelvis vita, grå och beigea färger framför gälla.

Belysning är viktig. Många och svagare lampor ger ett mysigare intryck och i sovrum och vardagsrum kan belysningen vara svagare än i kök och hall.

För ett bra första intryck är det viktigt att lägga lite extra krut på hallen. Några tända ljus och gröna växter bidrar till en välkomnande hall och en bra känsla som visningsbesökarna tar med sig in i resten av bostaden.

Dofter är viktiga men glöm kanelbullsdofter. Vädra istället och se till att städa kyl och frys för att undvika dåliga dofter.

Tipsen kommer från Anna Wallin, Homesthlm.

– Homestyling är ett bra sätt att få ut mer av sitt livs kanske största affär, avslutar Marcus Svanberg.