Brinnande signalsystem kan åter börja att flamma

Textstorlek:

Vårdkasen brinner mot kvällshimlen. Vackert kan man tycka. Men kassystemet var för att varna och meddela andra i ett system längre bort.

I en av Sagan om ringen-filmerna tänds en vårdkase. Elden flammar upp och signalerar till nästa som också tänds.

Snart brinner många vårdkasar och folk inom tiotals mil vet att något är på gång.

I Sagan om ringen handlar det om att mobilisera krigare mot fienden. En vårdkase (i östra Sverige och i Finland böte) kan vara mycket gammalt och är en signaleld.

Den ingick förr i ett enkelt optiskt signalsystem och bestod av spiror av ved placerade på en höjd inom synhåll för nästa vårdkase.

Det var 2007 som Snygg Lennart Olsson på Kallesbacken i Bjursås tog upp den gamla traditionen att tända en vårdkase.

Lennart är intresserade av historia och förr fanns cirka 120 berg i Dalarna som hade en vårdkase beredd att tändas om kriget skulle vara framme.

Hotande krig i dag och elsabotage skulle kunna få nya vårdkasar att börja brinna. Men än så länge skapar eldarna ett fridfullt och mystiskt sken i vinterkvällen.

För ett tag sedan tändes vårdkasar på Vålberg i Sågmyra, Kallesbacken, Kaltupp och Kalvberget i Bjursås. Nyheten i år var att eldsjälen Gert Bränd i Andersbo var med.

En som brinner för dalahistoria är fotografen och dalkarlsvandraren med mera Trons Lasse.

– Målet är att vi blir flera som tänder vårdkasar, alla intresserade är välkomna att höra av sig till mig, säger han.

Sista gången Dalarnas vårdkasar tändes i krig var 1719. Men efter Karl XII:s krig fick vårdkasesystemet förfalla.

I Dalarnas Hembygdsbok 1946 finns en karta som visade alla bergstopparna i Dalarna där en vårdkase stod beredd att tändas.

I Mora fanns en gammal hälsning, som man använt i krigstider: ”p´ar erre, p`ar erre witturn brir” (Hjälp, vår Herre, hjälp vår Herre, vårdkasen brinner).