Uppåt för rolig bybacke

Kalle Hansols i sitt rätta element pistar backen i Hillersboda. Foto: Mikael Forslund
Textstorlek:

Gullberget i Svärdsjö är uppstickaren på den alpina dalahimlen. Och ägaren heter Kalle Hansols.
– Planer har jag, men nu handlar det om att backen ska fungera, säger han.

Förra årets skidsäsong hos de traditionella alpinjättarna i länet visade på positiva siffror. Mycket snö och kyla bäddar även för att denna säsong skapar aktivitet i vinterlandskapet.
Sälen, Romme, Bjursås med flera lockar storturism från när och fjärran. Sälen som exempel ökar nu i storlek som ett sammanslaget Falun/Borlänge.
Men den finns landsbygdsbackar som nu tar upp kampen mot ”Goliat”.
På Gullberget i Svärdsjö har man klämt lagg sedan slutet av 1960-talet, då en fungerande skidbacke såg dagens ljus.
Med sina 630 meter och en fallhöjd på 120 meter blev backen Svärdsjös eget Madonna di campiglio, ”svenskbacken” där Ingemar Stenmark 1974 fick sitt internationella genombrott när han tog sin första världscupseger.
Kalle Hansols är 29 år och är från Svärdsjötrakten. Intresset för backar började tidigt, men inte som utförsåkare på skidor eller snöbräda.
Det han var intresserad av var pistmaskinen som ser till att det går att åka skidor. Kalle läste natur på gymnasiet och det här med att hålla sig högt upp lockade.
– Jag funderade på att bli pilot. Men istället blev det en skidbacke, säger han och skrattar.
I många år ägdes och sköttes Gullbergsbacken av Olle och Inger Eriksson. Men med ålderns rätt var det dags för en yngre förmåga att ta över rodret.
Kalle som hade jobbat i Sälen, Trysil, och är tjänstledig driftchef på Bjursås skidcentrum, såg nu en chans att bli ägare av en egen backe. Köpet gjordes 2015, men det är först denna säsong som Kalle kört igång på allvar.
– Backen har alltid funnits i mitt liv och nu är det roligt att föra traditionen vidare. Jag har planer för framtiden men först ska allt fungera.
Antalet skidåkare per dag varierar berättar Kalle. Men det rör sig om mellan 20 och 200 beroende på lov och semestrar.
De stora vinterloven har inte börjat än och Kalle menar att folk hittar till honom. Backen har lift och restaurang och några som tycker om att vara här är slalomklubben.
Målet den närmsta tiden är att backen ska fungera på ett tillfredsställande sätt. Sedan kan han tänka sig att bygga en ny nerfart och skapa förutsättningar för sommaraktiviteter.
Även en camping med plats för husvagnar står på önskelistan.
Kalle är tjänstledig men han hoppas att det ska gå bra och att han längre fram kan jobba heltid med Gullbergsbacken.
Han har ett par snökanoner och han säger att han tänker investera smart med uppvärmning och annat som inte skadar miljön.