De har blivit lovad en mack – som inte kommer

Andreas Sparr med personal välkomnar den nya macken. Foto: Emely Bakken
Textstorlek:

Handlaren Andreas Sparr väntar på bensinpumpen. Han har blivit lovad men den kommer inte. Den skulle betyda mycket både för butiken och för byborna, menar han.

– Det var ekonomisk kris här ett tag men vi klarade oss. Bensinen skulle helt klart ha en positiv verkan, säger Andreas Sparr som firar 10 år som handlare i Våmhus.
Han har tre anställda, fler på sommaren. Kunder finns men han konkurrerar inte med de större butikskedjorna i Mora och Orsa. Det är trogna bybor som får affären att gå runt.
– Men jag får ständigt frågan hur det går med bensinen, om den överhuvudtaget kommer och i så fall när. Jag vet inte, svarar jag dem. Bolaget som har för avsikt att installera bensinpumpen ger mig hela tiden beskedet att starten skjutits upp. Det känns lite tråkigt att återge det beskedet till kunderna.
Andreas har väntat i flera år nu. Han får inga klara besked om varför macken dröjer. Men han vet att det handlar om ett nytt företag som håller på att etablerar sig.
De har väl mycket att göra, antar han. Vad skulle den här pumpen betyda för din verksamhet och för byborna?
– Rätt så mycket. Den skulle ge mervärde för kunden. Folk slipper åka in till Mora för att tanka. Om vintrarna, på den tiden vi hade en bensinmack här i Våmhus, var stationen den sista utposten innan skogen. Många skoteråkare stannade för att tanka och handlade samtidigt mat. Macken genererade en hel del merförsäljning för min del. Nu åker de till Mora och uträttar sina ärenden, berättar Andreas och fortsätter:
– Ja du, när lade man ner macken? Det var på den tiden då OK inte ansåg det lönsamt att driva bensinmackar på mindre ställen. Vad kan det vara, för fem år sedan?
Vad får det för konsekvenser när serviceställena blir färre?
– Det blir dyrare för människor att bo här. Man måste tänka till, planera på ett helt annat sätt och se till att det finns bensin i bilen. Miljömässigt blir det också sämre. Folk får åka längre för att tanka. Behöver de bensin till gräsklipparen får de åka in till Mora med en dunk, och det blir en del onödiga vändor.
Andreas har tänkt på affärer på landsbygden. Han kan inte konkurrera prismässigt och det är den biten han tycker är svårast.
I Våmhus finns cirka 500 hushåll, berättar han. Folk vill att lanthandeln ska finnas kvar, men han förstår om en barnfamilj har svårt att storhandla hos honom. Det är inte ekonomiskt försvarbart eftersom det inte lönar sig i längden, menar han.
Men i vardagen och när kylskpåpet gapar tomt och öde på baslivsmedel, finns han där och kan hjälpa till om det som behövs.
I väntan på bensinen är tanken att utveckla butiken till byns självklara mötesplats.
För byborna skulle det här betyda mycket, tror han. Han har drivit kafé förr så han vet vad som lockar.
Under sommarmånaderna driver han redan en uteservering, men han vill även göra det möjligt för folk att träffas när det är vinter och kallt och det inte finns så många ställen att gå till.
Får han till ett kafé tror han på ett lyft som göra att besökarna kan umgås över en fika, ett sätt att utveckla affären.
Emely Bakken