Dalapolisens statistik stämmer ej

Textstorlek:

Dalapolisens satsning har gett resultat. Något som förundersökningsledaren Peter Springare inte håller med om.

– Det fejkas och dopas med statistik, sa han till DD.

Ett nytt år brukar bygga på förhoppningar om att det ska bli bättre. Men årets start fortsätter i dödens tecken med nya dödsskjutningar i gängens undre värld. Förra året var statsminister Stefan Löven desperat när han föreslog att militären skulle rycka ut i förorterna. Antalet fall som går till en åklagare har sedan 2013 ökat från 3 094 ärenden till förra årets 3 754 ärenden. Förklaringen menar polisområdeschef i Dalarna, Lars Lindahl, beror på de cirka tjugo civilanställda utredare som nu jobbat i lite drygt ett år med ”pappersarbete” som polisen menar stjäl onödig tid. En som direkt inte myser över alla ouppklarade brott i region Bergslagen, där Dalarna ingår, är förundersökningsledaren Peter Springare som i flera sammanhang sågar både chefer och statistiken de för sig med. Till DT sa han:

– Det är ryggradslöst och skamligt att de inte berättar hur det egentligen ligger till.