Bytte byråkrat till mat

Åke Söderqvist plockar upp mat i hyllorna. Han är ny lanthandelschef i Dala-Husby och trivs med livet. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

Det handlar inte bara om butikens överlevnad. Det handlar också om Åke Söderqvists liv som efter många år som välbetald byråkrat hittade meningen i livet – i en liten handel på landet.

– Hög lön och hjärtflimmer. Chefsjobben hade sina för- och nackdelar. Jag är nybörjare med varorna men känner att det är rätt för mig. Att Dala-Husby lanthandel får finnas kvar är också positivt.
Det har gått sju år sedan flytten från Södermanland till Dalarna. Åke är socionom i botten och har haft flera chefsjobb i offentlig sektor.
Men att vara högst upp med hög lön tog på krafterna.
Åkes hjärta började krångla. Han fick flimmer, vilket beskrivs som obehagligt och man blir rädd.
I sådana situationer får de flesta en tankeställare: vad går livet ut på egentligen.
Det var stressigt och Åke och familjen började se sig om efter ett annat liv.
– Vi ville till landet, till vattnet. Jag tycker om att fiska och vara i båten. Hösten 2011 kom vi hit till Dala-Husby och vi bor på andra sidan älven från butiken.
Han beskriver sina grannar som hjälpsamma och omtänksamma, något han tyckte staden saknade och ville bort ifrån.
Flytten innebar inte bara nya grannar och ny miljö. Lanthandeln, som hade varit stängd under en längre tid och som nästan hade räknats ut för gott, hade på vårkanten öppnat igen.
Folk var glada minns Åke, och pratet handlade om hur viktig affären är för byn.
Då hette föreståndaren Annika Frank Lennartsson. Sju år och bara en veckas semester gjorde till slut att Annika inte orkade längre.
Hon valde helt nyligen att lämna över stafettpinnen till Åke Söderqvist som hyr lokalen av ett aktiebolag som ägs av cirka 170 bybor som ställer upp när något ska fixas berättar han.
I vår till exempel ska taket få solceller berättar Åke, som berömmer människorna i Dala-Husby för att ställa upp och hjälpa varandra.
Med Åkes nystartade föreståndarskap har frågan om den lilla matbutiken i byn åter fått aktualitet.
Det märks med dem vi pratar med hur viktig man tycker den är. Birgitta Erixon har kommit för att handla:
– Jag gör som många andra brukar göra, handlar på andra ställen. Men jag vill att lanthandeln ska vara kvar och ska försöka gå hit varje vecka.
Anders Jönsson är lantbrukare. Han säger att han inte har något bra svar på varför butiken ska vara kvar, men menar att för bygdens överlevnad är alla butiker, skolan och liknande avgörande för samhällets överlevnad på lite längre sikt.
Det syns att Åke mår bra. Han säger:
— Min fru stöttar mig.