Ändrade regler för kaminer

Textstorlek:

Till sommaren ändras reglerna för kaminer och spisar. Minskade rökgaser ska få ner dödligheten då 1 000 personer om året sägs dö i förtid.

Efter kyla kommer värme. Och till sommaren är det långt. Men faktum är att cirka 1 000 personer i Sverige dör i förtid tack vare rökgaser från kaminer och pannor, enligt Naturvårdsverket. Och det vill nu Boverket försöka vara med och ändra på. Men nu handlar det inte om att alla eldstäder måste kastas ut, som facebooksidor aviserat utan täckning. Dem det handlar om är personer som bygger nya hus och vill sätta in en gammal kamin och dem som ska byta ut en äldre spis eller kamin. Har man ett gammalt hus och vill sätta in en spis som användes då, ska man kontakta kommunen som bedömer från fall till fall. På boverket.se finns det mesta man bör veta om de nya reglerna som införs 1 juni 2018. Har du synpunkter på det här hör gärna av dig till Dalabygden, mats.lindstrom@sveagruppen.se.