Han vill lyfta det goda

Tiden går och snart är det val. Daniel Bethäuser vill se en politik med människovärde och respekt för varandra.
Textstorlek:

Daniel Bethäuser, 50, saknar ett gymnasium i Gagnef och är rädd för att årets val kan bli kaotiskt.

– Det är klart man ska rösta. Det är var och ens plikt att göra det. Annars ska man inte klaga, säger han.
Fram till valet tänker vi fråga vanliga människor i Dalarna vilka politiska frågor de anser är viktigast och vad som oroar respektive inger hopp för framtiden.
Daniel Bethäuser har nyss fyllt 50 år. Han bor i hus i Gagnef och har ingen familj. Han jobbar som arbetsledare och driftschef på ett städbolag.
På fritiden tycker han om att träna och lyssna på musik.
– Det som är bra med Gagnef är att det ligger lite utanför men ändå centralt till större orter, säger han.
Det han saknar i kommunen är fler bostäder, lägenheter, då han tror att ganska många från Borlänge skulle kunna tänka sig att flytta till byarna i Gagnef för mer lugn och ro. Daniel saknar också ett gymnasium.
Han är inte säker om det skulle kosta mindre mot i dag när ungdomar läser på andra orter. Men han tror att ett gymnasium skulle locka unga att kanske slå sig ner på orten.
Han skulle gärna se att polisstationen i Djurås bemannades igen, i alla fall några dagar i veckan för trygghetens skull.
För Daniel, som är politiskt engagerad, är det självklart att gå och rösta.
Däremot tycker han inte om blockpolitiken som stångas för mycket och ”små” partier som drar åt olika håll, där det varken blir hackat eller malet.
– När ingen får egen majoritet idag går det inte längre att köra sin ideologi. Det enda är blocköverskridande lösningar och samarbete i de flesta frågor.
Vilka politiska frågor är viktigast?
– Alla människor är onda och goda på sitt sätt. Jag skulle vilja se ett samhälle där vi bryr oss mer om varandra, där människiovärdet och respekten är i centrum. Det skulle lösa en hel del.
Vad inger hopp respektive förtvivlan?
– Det som ger hopp är alla nya jobb som kan skapas när gamla fösrvinner. Tror inte datorn kan ersätta alla jobb inom service och miljö. Förtvivlad är ökningen av hatbrott. Det ska inte gå att gömma sig bakom en dator.