Tungt block ska nu firas

För att det skulle gå lite lättare hade man en spelman på släpet. Här är man i Näset som var starten på resan. Foto: Porfyrmuseet
Textstorlek:

Nästa år slår man på stort i Älvdalen. Då ska sarkofagen efter Karl XIV Johan återupplivas. Blocket ska stå i kommunens södra del.

När man i Älvdalen är vana att tävla i dragkamp, blir det nog en lätt match att backsa det elva ton tunga stenblocket i älvdalskvartsit genom centrala Älvdalen för att placeras i den södra änden.
Lördagen 10 februari 2018 återskapas i Älvdalen transporten av Karl XIV Johans sarkofag.
110 personer måste till för att det ska fungera och redan är samtliga platser tillsatts. Men man söker gärna fler funktionärer och reserver.
– Det här är en del av jubileumsåret 2018 i porfyrriket Älvdalen, säger Torbjörn Zakrisson, en av arrangörerna. Under året har vi olika arrangemang som ska firas som att det är 200 år sedan Karl XIV Johan köpte Älvdalens Porfyrverk och att det är 30 år sedan Porfyrmuseet invigdes.
När kung Karl XIV Johan dog 1844 beställdes en stor sarkofag tillverkad av granit. Tillverkningen tog åtta år.
När den var färdig fick man vänta fyra år innan man kunde transportera den på grund av dåliga vintrar.
Den 9 februari 1856 startade sarkofagtransporten från porfyrverket i byn Näset. Den elva ton tunga sarkofagen drogs av 110 älvdalingar och det fem ton tunga locket drogs av 70 Mora- och Sollerökarlar.
Betalningen var dålig men det var ett ärofyllt uppdrag att dra kungakistan. Sarkofagen drogs till Gävle och fraktades därifrån med båt till Stockholm och Riddarholmskyrkan.
Karl XIV Johans sarkofag är ett stenarbete i blekröd garbergsgranit i Riddarholmskyrkan i Stockholm.
Sarkofagen är 3,04 meter lång, 2,29 meter bred och 2,4 meter hög. Den väger 16 ton, varav elva ton för kistan och fem ton för locket.
I 36 graders kyla gick man på Lerdalsbron söder om Rättvik och därefter sjön Opplimen och vidare längs med stranden på Insjön.