Startern har järnkoll på de tävlande

Huvudstartern Leif Hannelius och hans medarbetare ser till att allt går schysst till på travet. Foto: Maria Karlsson
Textstorlek:

Det viktigaste för Leif Hannelius, huvudstarter vid Dalatravet, är djurskyddet och spelsäkerheten. Dalabygden fick följa med honom i startbilen en vanlig fredag på lunchtravet vid Romme travbana.

– Vi är ett team med måldomare, bandomare, ekipagekontrollant och ett antal understarter som exempelvis ska se till att inga hästar travar dåligt, säger Leif Hannelius.
Om en häst haltar exempelvis är deras skyldighet att trycka omstart. Sedan är det veterinären, anlitad av Jordbruksverket, som har huvudansvaret för beslutet om hästen kan starta eller inte.
Huvudstartern och hans medarbetare ska också se till att starterna går schysst till. Om ett ekipage störs av någon medtävlande blir det också omstart. Alla måste ha samma chans att vinna, förklarar Leif.
I vissa lopp under lunchtravet är det så kallad autostart. Då används startbil, där hästarna ska vara framme vid bilen 100 meter före start och ligga bakom de utfällde vingarna.
En viktig roll har chauffören av startbilen och på travbanan i Romme har flera av chaufförerna sjukvårdsutbildning.
Leif och och biträdande huvudstarter Rikard Wikström sitter bakåtvända i bilen och kontrollerar att hästarna som startar ligger som de ska i olika banor utan att störa varandra.
En understarter går 150 meter bakom bilen och hör om någon av kuskarna fått materialfel vilket också medför omstart.
Andra understarter står i tornen och kontrollerar att allt ser bra ut.
Dalabygden följer med startbilen ut en timme före första starten. Då får kuskarna möjlighet att träna hästarna inför start med bil.
– Även de som bara ska starta på volt vill ibland öva. Vissa hästar kan vara rädda för bilen, berättar Leif.
Just i dag var det två ekipage som startade efter bilen men det kan variera, enligt Leif och Rikard. Ibland är det ingen som behöver träna, men de har inga begränsningar för hur många hästar kan springa samtidigt heller.
I andra lopp på lunchtravet startar hästarna på volt. Även där kontrolleras hästarna av startern och hans medarbetare och att ekipagen inte stör varandra.
– I dag är kuskarna överlag duktiga att starta. Att bedöma positioner och inte minst att vara på plats i tid, säger Leif.
Det gäller inte bara kuskarna, utan även montéryttarna som rider travhästarna under ett lopp istället för att sitta i en sulky bakom.
Leif har arbetat som starter i 17 år på Dalatravet och som huvudstarter sedan 8 år tillbaka. Enligt honom är monté en sport som växt de senaste åren och där dominerar tjejerna i antal.
– Det är också många fler tjejer bland kuskarna nu jämfört med när jag började, då var det bara en, berättar han och ler.
Hans uppgift som huvudstarter är att se till att det finns tillräckligt med understarter till varje distans under en tävlingsdag och det är inte så enkelt alla gånger.
– Det jobbar jag med under veckan och det är lunchtraven som kan vara svårast att hitta folk till, berättar han.
De flesta har en anställning medan arbetet vid travbanan är vid sidan om det ordinarie arbetet.
Finns inte tillräckligt med personal i Romme får han be om hjälp från de andra travbanorna. Att ställe in lopp är det nästan inte tal om. Inte när det handlar om att ett lunchtrav normalt kan ha en omsättning på 15-20 miljoner kronor, enligt Leif.
Just den här dagen var Leif orolig att vädret skulle ställa till problem.
När det blir varmt och soligt kan det bli tjällossning med mjuka banor som följd, och det kan lätt leda till skador på hästarna som sjunker ner för djupt. Det kan också lättare bli olyckor med ekipage som går omkull. Banveterinären fattar beslut om tävlingarna måste ställas in.
Han berättar att det hänt både i november och december på senare år att tjällossningen ställt till problem. Det är tecken på ett varmare klimat, för det var inget som brukade hända för 30-40 år sedan, menar han.
Leif har också sett hur besökarna på travbanan blivit färre med åren.
– På ett vanligt fredagstrav kunde det vara 3 000 personer, men nu är det bara en bråkdel. Nu sitter de istället hemma framför sina datorer och spelar, eller spelar via ombud, förklarar han.
Under lunchtravet den här fredagen blåste det kallt så många föredrog att följa loppen från totohallen eller serveringen. Men några trotsade kylan åtminstone när det drog ihop sig till start för att se på nära håll och känna stämningen i luften när de stora hästarna dundrade förbi i hög fart.