Matbutik kom tillbaka medan banken sa hej då

Kunder uppvaktar Kim med en blomsterkvast i famnen. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

Den enes död, den andres bröd. Det var både sorg och glädje i Stora Skedvi. Banken flyttar till centrala Säter och istället fick man tillbaka matbutiken.
– Vi har nu bytt bank, säger paret Larsson.

Det är en kluven dag skulle man kunna säga. Å ena sidan sorg och besvikelse när nu Södra Dalarnas sparbank väljer att lämna bygden efter decennier av närvaro och service.
Många befarar nu att framförallt äldre får svårt med kontanter, och på banken ville man inte gärna prata. Torsdagen den 30 november var sista dagen och flyttkartongerna skulle fyllas.
Några som är besvikna över beslutet att stänga banken är Anders och Birgitta Larsson. De hade kommit för att handla och var mycket glada att lanthandeln åter har öppet.
– Jag är inte förvånad. Bankerna har övergett folk och landsbygd. Höga chefer ska ha mer pengar och bonusar. Det är fel någonstans. Vi har nu lämnat Swedbank för en annan, säger Anders.
Mungiporna, som hade varit nere under banksamtalet, steg åter som en sol när vi kom in på butiken som för dagen hade öppnat efter ett långt uppehåll.
– Vi har verkligen saknat den och är nu glada att kunna handla igen. Vi bor nära så minst en gång i veckan kommer vi att handla.
För den som försökte hitta en parkeringsplats fick köra runt några varv. Det var könkfullt när skäveborna kom för att hylla Kim Källs med personal. Tidigare låg Ica bakom sortimentet, men efter konkurs och stängning ville inte de fortsätta.
Nu lyser en ny skylt ovanför ingången, Tempo Stora Skedvi som ägs av Axfood. Butikerna är ofta små och ligger i regel på landsbygden eller i ett bostadsområde.
Föreståndaren heter Kim Källs. Han drev Ica i cirka 16 år men verksamheten upphörde 29 juli i år. Orsaken till konkursen var flera.
Krånglande kylar och diskar gjorde det hela till slut olönsamt. Frågan var om det skulle bli någon ny butik. Hade byborna övergett det hela för matinköp i Säter och Borlänge?
Folk åker till dessa ställen, men behovet av en mataffär i Stora Skedvi är stort. Kim funderade och bestämde sig för att satsa på nytt. När Ica inte villa hoppa på tåget, för att bygden är för liten, kontaktades Tempo.
– Deras idé om mindre butiker på landsbygden passade oss bättre. Även sortimentet känns rätt. Vi har också bytt gamla kylar och diskar. Jag är från orten och det är nu kul att det händer så mycket positivt, säger han.
Men banken då, vad säger du om att banken flyttar?
– Det är förstås tråkigt för bygden. Vi har en annan tjänst och det går att ta ute lite kontanter om man handlar. Förutom Axfood och Almi har Södra Dalarnas sparbank ställt upp med finansieringen, säger Kim Källs.
Ingrid Källs har jobbat i banken i 33 år. Hon fanns nu med bland hyllorna och stöttade sin son.
– När något som tillhört byn så länge försvinner är det tråkigt. Dem som har svårt att ta sig nånstans får problem. Bussar går inte ofta och man är beroende att någon annan kan skjutsa. Yngre människor vet knappt vad pengar är, säger hon och skrattar.
Lina Nilsson har med sig sonen Arvid på armen. De är på väg in för att handla. Lina säger att hon förmodligen kommer att handla mer nu när affären är öppen.
Hon har barnen i skolan och på dagis och det är bra med närheten. Att banken ska flytta tycker hon är tråkigt. Hon har en annan bank och det är sällan hon besöker något kontor.
– Det mesta gör vi på internet, säger hon och går in.
Inne i butiken är det fest. Ballonger, kaffe och tårta. Här känner man varandra och det märks att affären är efterlängtad.
Kim hinner nästan inte prata med alla som kommer för att gratulera.
Han får kramar och presenter, och snart har han så mycket blommor i famnen att han inte vet vad han ska göra av växterna.
En kvinna lämnar över ett hantverk i trä som föreställer blommor. En annan kommer med en annan gåva. Borta vid disken smattrar kassaapparaterna, och nu kommer en lång rad med skolbarn… De tar förstås sikte på tårtfaten som slukas på löpande band.
– Det verka som kunderna hittar tillbaka och det är vi glada för. Om vi alla hjälps åt kommer det här att gå bra, säger Kim som får ta emot ytterligare en bamsekram från en glad kund.