Hennes klädval hyllas

Prinsessan Sofia har hyllats för sitt klädval vid H.K.H. Prins Gabriels dop i Drottningholms Slottskyrka 1 december 2017. Foto: Erika Gerlemark/kungahuset
Textstorlek:

Prinsessan Sofia överraskade många när hon bar Älvdalsdräkten på hennes och prins Carl Philips son prins Gabriels dop. Och det är inte bara i Dalarna hon hyllas för sitt klädval.

Den kungliga krönikören Karin Lennmor ifrågasatte prinsessan Sofias klädval, när hon efter dopet skrev i Expressen att prinsessans svägerskor kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine borde ha tipsat henne om dresscoden.
Prinsessan Sofia skulle ha frågat om sätt, vett och etikett samt om kunglig konvenans och kungliga regler och klädkoder, skriver Lennmor.
Det blev många som reagerade på det och försvarade prinsessan Sofia, vilket ändå gjorde Lennmor glad. Det visar verkligen att denna Älvdalstjej till fullo är accepterad av svenska folket, menade hon.
Ing-Marie Bergman, kommunikatör och informatör i Älvdalens kommun håller inte heller med Karin Lennmor i det hon skrev om prinsessan Sofias klädval.
– Jag tycker hon har fel. I folkdräkt är man alltid rätt klädd, såväl på dop, begravningar eller bröllop. Prinsessan Sofia kan nog inte heller göra helt som hon vill, utan fick säkert ett godkännande av kungen, säger hon.
Precis när dopet var stod Ing-Marie Bergman och spelade fiol på en begravning – i just Älvdalsdräkten.
– Min dotter messade mig och berättade att prinsessan bar Älvdalsdräkten så jag fick veta det. Jag tittade på dopet efteråt och jag blev så glad, nästan tårögd. Det var så fint av henne, eller av dem, för det var naturligtvis ett gemensamt beslut av prinsparet.
Efterson Ingmarie Bergman är den i Älvdalens kommun som har kontakt med hovet har hon läst mycket av det som skrivit om dopet och prinsessans klädval.
Både nationellt och internationellt har prinsessan Sofia hyllats för att hon bar folkdräkt.
– Jag har läst engelska, amerikanska och tyska tidningar bland annat. Det har exempelvis stått att hon såg ut som hämtad ur en saga och att det var fantastiskt att prinsessan bar en traditionell dräkt, säger Ing-Marie Bergman.
På Facebook har hon inte sett en enda negativ kommentar, utan alla är glada och tycker det är roligt.
– Prinsessan Sofia är så vacker annars också, men nu blev det ytterligare en dimension, med Älvdalsdäkten som är så fin och färggrann dräkt.
Det blev också tydligt, menar Bergman att folkdräkten engagerar många. Inte minst när P4 Dalarna i samband med debatten om prinsessan Sofias klädval på dopet, efterlyste bilder från lyssnarna när de själva bar sina egna dräkter.
– Det var jättemånga som skickade in bilder på sig själva i dräkt, säger Ing-Marie Bergman.