Här tas 17 kilo kaka ut

Sven Eriksson tar ut en plåt med pepparkakor ur ugnen. Han bakar på 17 kilo deg. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

Nu börjar många ugnar gå varma. Första advent och jul är pepparkakor och lussekatter. Sven Erikssons privata deg är på hela 17 kilo.
– Det tar flera dagar att baka, säger han.

Vid den här tiden på året stiger elkonsumtionen.
Julgransbelysningar, motorvärmare och el-element brummar på när kylan gör sig påmind.
Men sedan är det också alla köksugnar i slott och koja som börjar gå på högvarv.
Vi pratar här förstås om allt bak som nu står för dörren.
En av alla dessa pepparkaks- och lussebakare som håller köksugnarna varma är Sven Eriksson i Dalarna.
Som gammal bagare på 50-talet vet han hur deg och plåtar ska hanteras. Men nära andra kanske nöjer sig med en deg på några kilo, tar Sven pepparkaksdegen till nya nivåer.
Hela 17 kilo blandar han till och kavlar ut. Eller vad sägs om: 9 kilo mjöl, 2 kilo smör, 2,5 kilo strösocker, 2 kilo ljus sirap, 2 kilo tjock grädde samt kryddor.
– Det blir tre satser och jag håller på i flera dagar och bakar, säger Sven.
Han berättar att det började då han satt på en loppis. Han hade med sig lite bröd vilket var uppskattat.
Nu bakar han för skoj skull och delar gärna ut en box med pepparkakor till den som har varit snäll.
Sven, som fyller 80 år nästa år, sitter sedan fem år i rullstol. En höft krånglade och han opererades fem gånger. Benet läkte inte som det skulle och Sven har svårt att gå.
Han kommer ut med en permobil och besöker gärna loppisar. En stor passion är att samla på frimärken.
Sven började på Bergslagskonditoriet 1952. Efter det blev det lumpen och arbete på Asea. Han gifte sig och har två döttrar.
Får många år sedan gjorde Sven sin kanske största resa. Han följde med en kamrat till USA och hann med att besöka 39 stater.
– Jag hade en dröm att se var Kennedy sköts och var man spelade in Dallas, säger han.
Sven öppnar ugnslocket och det doftar. Snart är det advent.