Unikt möte med räv i Kullerbacken

Här syns räven som stannade och tittade innan den hoppade in i skogen. Se film på facebook. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

Räven stod i diket och spanade. Skulle den springa? Nej, den verkade nästan tam och tittade tillbaka innan den försvann i skogen.

Ibland får man vara med om saker man inte tror är sant.
Fast man vet att skogen vimlar av rävar blir man överraskad när man får komma dem och andra vilda djur så nära som jag fick.
Får många år sedan såg jag en räv i Falun. Den såg eländig ut och hade förmodligen skabb. Men den här räven var fin från topp till tå.
Jag satt i min bil och var på väg till ett helt annat jobb. Satt och tänkte på vad jag skulle få vara med om. Varje jobb i sig är speciella och man vet ibland inte riktigt vad som ska hända.
Då ringde telefonen. Det var personen jag skulle intervjua. Han hade av olika skäl inte tid och träffa mig på utsatt tid. Undrade om vi kunde ta det en annan dag. Visst, sa jag och vi lade på.
Besviken över att ha kört i onödan kom jag in i Kullerbacken i Aspeboda församling.
När jag kommer på vägen ser jag först något rött i diket. Ganska snart upptäcker jag att det är en livs levande räv som står på kanten till diket och spanar ner i marken.
Jag saktar in och tänker att det skulle vara kul om man kunde ta ett foto, men tänker samtidigt: snart springer den livrädd in i skogen. Men räven gör inte det.
Den stod kvar djupt koncentrerad i diket där det kanske fanns något ätbart som rörde sig i gräset.
Jag är nu fem meter från räven. Får till slut tag i kameran och trycker på knappen för filmning.
Nu verkar den ha upptäckt mig och hoppar iväg en bit fram.
Men springer vettskrämd från diket gör den inte. I hela elva sekunder möts våra blickar innan den ganska lugn hoppar in i skogen och försvinner bland träden. På Facebook ligger min lilla film om räven.