Sana trivs på banken och kunderna trivs med henne

Sana Aldhafiri arbetar på bank i Avesta och känner att det är hennes område. Foto: Maria Karlsson
Textstorlek:

Hon har fått stöd och hjälp att komma in på arbetsmarknaden i Sverige. Nu bidrar Sana med nya idéer och ny kunskap på banken i Avesta.

Sana Aldhafiri kom som flykting till Sverige 2012 tillsammans med sina två yngre systrar. Hon kommer från landet Kuwait och har alldeles nyss fyllt 31 år.
I juli i år fick hon fast anställning på Swedbanks kontor i Avesta.
– Det är ett spännande jobb och inget kundmöte är det andra likt. Jag är en aktiv person som tycker om att möta andra människor, det är så man utvecklas, säger hon.
Sana hade inte arbetat på bank i sitt hemland, men däremot hade hon erfarenhet av försäljning. Hon köpte in och sålde smink som är ett stort intresse för henne.
För två år sedan fick hon möjlighet att börja som praktikant på Swedbank.
– Vi har ett samhällsengagemang genom bland annat Unga jobb för ungdomar och Äntligen jobb för människor från andra länder som har en utbildning och vill ha arbete. Här kan de få en chans att få in en fot i arbetslivet och samtidigt lära sig språket, säger Monica Sundin, chef för Swedbank Avesta privat.
Swedbank samarbetar med Arbetsförmedlingen och lokala företag.
– Det är kul att kunna låta dem prova på, men det är också positivt för oss med nya personer med nya idéer och med olika kunskaper, säger Monica.
Det är också värdefullt för banken med någon som kan olika språk och känner till andra kulturer.
Många nysvenskar är kunder på banken och de kommer ofta många på samma gång.
Sana vet att det är normalt för dem att göra saker många tillsammans. Hon vet också att det ofta är mannen som bestämmer och för familjens talan.
Det gäller inte bara människor från arabländer, utan också många andra länder, menar Sana.
Sana har arabiska som modersmål och det talas i 22 länder, men med olika dialekter, berättar hon. Dessutom kan hon engelska, svenska och till och med lite turkiska, persiska och tigrinja som talas i Eritrea.
– Jag är nyfiken och lär mig mycket själv och genom att se på filmer med mera.
Som tur är har hon bra minne och lätt för att lära. Hon läser böcker och annat för att lära sig med om teknik och it med mera. Det förstår hon kommer att bli viktigare och viktigare kunskap att ha.
Redan efter tio månader i Sverige lyckades hon ta ett svenskt körkort också.
– När jag gjort det följde andra på SFI (svenska för invandrare) efter, berättar Sana som tyckte det kändes roligt att vara den som fick andra att följa efter.
Innan Sana fick fast anställning blev det först vikariat efter praktiken.
– Jag har under tiden gått olika kurser på Swedbank och lärt mig om ekonomi, försäkringar, lån, försäljning och sparande med mera.
Hon har varit och är fortfarande ibland på Swedbanks andra kontor, som exempelvis i Borlänge, Ludvika och Fagersta.
Sana bär alltid sjal.
– Den tillhör mina kläder och min identitet som starkt troende muslim. Jag bär den med stolthet och har inte upplevt att någon av mina svenska kompisar eller kunder haft problem med det.
I hemlandet bar hon niqab, en slöja där enbart ögonen syns. Det finns inget i hennes religion som säger att kvinnor ska dölja hela ansiktet utan det beror på kulturer, menar hon.
Monica har fått mycket positiv respons från kunderna. De tycker Sana är duktig och trevlig samtidigt som det är bra att hon kan olika språk.
– En person har bett att få hjälp av någon annan än mig, men det kom också en kvinna som egentligen inte är Swedbanks kund. Hon hade hört så många bra saker om mig så hon kom bara för att få en kram. Hon gjorde min dag då, säger Sana.
Sana har ambitioner och planerar att göra karriär, kanske inom banken eller någon annanstans i finansbranschen.
– Jag känner att det är mitt område. Det ger så mycket att tycka om sitt jobb, då kan man skaffa sig erfarenhet och bli bra.
Hon trivs så bra med alla sina arbetskamrater.
– Från första dan har alla varit så generösa och stöttande. Arbetsmiljön är jätteviktig. När den är bra betyder det att du kan göra allt och lite till, säger Sana.