Ny metod att sprida aska

Ett träd, som symbol för att leva vidare. Foto: Maria Karlsson
Textstorlek:

Fler och fler väljer borgerliga begravningar och antalet kremeringar har också ökat, enligt Fenix begravningsbyrå. Nu vill de förenkla att sprida askan på valfri plats med ny metod.

När det gäller begravningar är många svenskar konservativa och väljer ofta en traditionell begravning i kyrkan. Samtidigt har Charlotte Runius, vd på Fenix begravningsbyrå sett att fler och fler väljer borgerliga begravningar.
Enligt statistik från Sveriges Kyrkogårds- och Krematorieförbund, SCB, har andelen kremerade i Falun ökat med 19,38 procent mellan 2006 och 2016, skriver de i ett pressmeddelande.
I Dalarna har under samma tid antalet ansökningar om tillåtelse till askspridning utanför kyrkogårdar och begravningsplatser ökat med sju procent. Antalet askspridningar som beviljats har dessutom ökat med sex procent.
Nu har Fenix begravningsbyrå en ny begravningsmetod som de hoppas ska göra det lättare att sprida askan på den plats man önskar.
– Samhället förändras och kyrkans roll minskar, bara de senaste ett, två åren har de borgerliga begravningarna ökat väldigt mycket. Många yngre men egentligen människor i alla åldrar ser alternativa ceremonier och ritualer från hela världen på internet, säger Charlotte Runius och fortsätter:
– Vi har sett att många vill bli ett träd efter döden, det är som ett symboliskt sätt att leva vidare och vi tycker det är ett fint sätt att se på det.
En metod hon själv sett på sociala medier från andra länder är exempelvis att så ett frö till ett träd i en urna med aska.
Hon och hennes medarbetare har nu tagit fram en egen metod i samma tema och de kallar det för Rest in Tree.
Askan efter den avlidne blandas med näringsämnen i flytande form, vilket en biolog har hjälpt till med. Därefter trycks det ner genom ett långt rör med hjälp av en tryckvattenbehållare till trädets rotsystem på drygt 2,5 meters djup.
Runius ser egentligen ingen anledning varför metoden inte skulle bli tillåten.
– Djupet borde vara tillräckligt och inte ett hot mot griftefriden. Askan bryts dessutom ned på bara ett par veckor.
Annars kanske det är dags att ompröva regler om att sprida aska, menar hon.
Nu hoppas Charlotte Runius att någon vill prova och bli den första att lämna in en ansökan om att få använda metoden Rest in Tree till länsstyrelsen.
Lena Baggens är jurist på Länsstyrelsen Dalarna och handlägger begravningsfrågor.
Hon kan inte uttala sig generellt om den nya metoden. Det är först när någon ansöker om att kunna använda den som Länsstyrelsen kan ta ställning till ett enskilt ärende.
Den som vill sprida askan från en anhörig som avlidit och vill göra det på annan plats än en traditionell begravningsplats ansöker om det vid Länsstyrelsen, som kan ge tillstånd till det.
– Det betyder endast utströende av aska, oftast över vatten, men inte nedgrävning och inte sjösättning av urna, säger Lena Baggens.
Fenix begravningsbyrå har kontor på flera platser i Sverige. Dessutom hjälper de till via internet, på telefon eller genom personliga besök.