Han räknar slå 257 resor

Anders Ericson från Borlänge gör sig beredd på ännu en Ålandsseglats. Han siktar på rekord vad det lider. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

För Anders Ericson, 59, från Borlänge finns inget annat än Åland. Rekordet är 68 vändor, men han räknar med att slå det – med råge.

Det finns dem som lever i husvagn året runt eller samlar på saker som ingen annan gör.
Andra drömmer om att göra den där resan som aldrig blir av.
För stålverksarbetaren på SSAB sedan 1974, Anders Ericson, finns bara ett ställe på jorden, nämligen den självstyrande delen av republiken Finland och öriket Åland.
Anders är så begeistrad av livet på färjan tur och retur att han inte tar ut någon vanlig semester.
– Istället för industrisemester sprider jag ut dagarna under hela året. Ofta åker jag en måndag eller tisdag och kommer hem dagen efter, säger han.
Han berättar att för många som åker till Åland är det en livsstil. Man träffar ofta samma människor, är igenkänd av personal och artister och det hela blir som en enda stor familj.
– När vi ser varandra på båten brukar vi säga: har du inget liv du. För många är det här livet att umgås på vattnet mellan två destinationer. En kvinna jag känner kan göra 257 resor på ett år så det är stort.
Anders har en bit kvar till detta ”rekord”, men räknar med att öka på mängden resor när han blir pensionär vid 63. Nu blir det mellan fem och sex resor i månaden vilket fungerar med jobbet.
I hela 43 år har han varit SSAB i Borlänge trogen och han tänker inte byta. Arbetsuppgiften består i att dela ut kläder till de anställda och arbetskompisarna tycker det är toppen att han jobbar på somrarna då de flesta vill vara lediga.
Anders har sitt Åland och trivs gott med det.
– Jag ville bli polis och var ganska duktig på matte. Min pappa jobbade på stålverket och det var så jag kom in.
Innan Anders blev en inbiten ålandsresenär levde han ett hektiskt liv. Han var gift och tyckte om att resa.
Men det blev mycket alkohol och ibland mindes han inte var han hade varit.
Då vägde han 146 kilo och kunde dricka upptill fyra liter sprit per dygn.
– Som skild levde jag på åtta Falukorvsringar, makaroner och stora mängder brännvin varje månad. För att kompensera lite bortfall av vitaminer groggade jag på C-vitamin.
Men en dag gick det inte längre. Vid något tillfälle dråsade den tunga kroppen omkull och fallet slutade med att Anders skadade sig så illa han fick en protes.
Men det blev också vändningen: nej tack och inge mer sprit för mig.
– Jag fick nya vyer, bantade och 135 kilo tung sprang jag Stockholmmaraton. Det är också nu som jag mer frekvent på allvar åker till Åland.
Och om någon nu tror att Anders och de andra har tråkigt, är det precis tvärtom. Det vittnar Anders resvsäka om.
– Jag byter sex sju skjortor efter danserna och man behöver aldrig vara ensam. Jag bjuder på grogg i min hytt men tar aldrig något själv. För ett tag sen vann jag 38 000 på bingo så det är bra.