Bygden hyllar ny mack

Jan Backlund på återvinningscentralen i Svärdsjö sorterar miljöfarligt avfall. Han välkomnar den nya macken. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

Nu är nya macken i Svärdsjö invigd. Den är ett lyft för hela orten menar Jan Backlund på återvinningscentralen.

Det är ganska lugnt bland de stora containerns. En kvinna undrar hur hon ska göra med några termosar. Jan sorterar miljöfarligt avfall.

På andra sidan länsvägen 850 mellan Falun och Svärdsjö står den obemannade macken – ett samarbete mellan Din X, Svärdsjö intresseförening och Sevärda Svärdsjöbygden.

En befolkning på mellan 4 000 och 5 000 som fördubblas under sommaren slipper nu oroas över att få soppatorsk. Ett tag såg det ut som om projektet skulle gå i stå.

Gamla macken stängdes och Svärdsjöborna tvingades åka ganska långt för att fylla på tanken.

Men det är nu löst och förutom tankpumparna finns planer på en obemannad tvätt och kanske ytterligare en serviceinrättning.

Jan Backlund bor i Linghed, cirka fem kilometer från Svärdsjö. Han jobbar också på återvinningscentralen i Falun. Han trivs med att träffa folk och hjälper gärna till var skräpet ska ligga.

Att dra igång en ny bensinstation görs inte i en handvändning. Säkerhetskrav, miljö och investeringar ska synkas och falla på plats samtidigt.

Hittills har hela projektet kostat 3,5 miljoner kronor, pengar som har kommit från privatpersoner, företag, Falu kommun-delspeng samt medel från länsstyrelsens investeringsbidrag.

Skulle en obemannad tvätt tillkomma skulle det höja servicen ytterligare.

– Det var inte bra att det blev ett så långt stopp mellan den gamla och nya macken, men att det är skönt att det nu är igång, säger Jan.

Han menar att det är ett uppsving för Svärdsjö och de närmaste byarna att slippa åka till andra ställen för att tanka. Samma sak för alla turister och fritidsboende som nu välkomnar macken som ett kärt och viktigt inslag i framtidssatsningen.

– En mack handlar om att överleva, ett existensberättigande för oss på landsbygden.