Varnar för nya blufföretag

Någonstans i det finstilta på sista sidan från Företagsopinion informeras om att det handlar om ett bindande avtal som kostar. Foto: Maria Karlsson
Textstorlek:

Bolagsupplysningen och Företagsopinion finns med på organisationen Svensk Handels varningslista. Bästa rådet från redovisningskonsult i Mockfjärd är att kasta breven som just nu skickas ut.

Sedan 2006 har Annika Sturesson arbetat som redovisningskonsult och för snart två år sedan tog hon över företaget Mockfjärds Revisionsbyrå och driver företaget Mockfjärds Redovisning AB sedan dess.
Nu varnar hon för att blufföretagen är i farten igen. Företagare, inklusive hon själv, har fått brev från Bolagsupplysningen och Företagsopinion.
–  Det är ofta utformat som ett brev från en myndighet, som Bolagsverket, Skatteverket eller Försäkringskassan. Gamla människor är vana att göra rätt för sig och har ofta respekt för myndigheter, så när de tror att det förväntas av dem att de ska fylla i uppgifterna så gör de det, säger Annika.
Skulle de som gjort det ha läst den mycket långa finstilta texten hade de upptäckt att de skrivit under ett avtal som kommer att kosta dem flera tusen kronor.
Annika visar hur lång den finstilta texten kan vara.
– Tänk en 70-årig kvinna exempelvis som fått brevet för att hon äger en bit skog och därmed räknas som företagare. Inte läser hon all den texten, säger Annika.
Bolagsupplysningen är ett av bolagen som ständigt återkommer med sina brev, där de i den finstilta texten erbjuder företagaren att synas bättre.
Det har även skickats brev från Företagsopinion, ett företag som Annika inte kommit i kontakt med tidigare. Enligt henne ser det ut att vara samma upplägg och troligtvis från samma upphovsmän från Estland.
Formuläret de skickat ser ut som en opinionsundersökning eller enkät om arbetsmarknad, integration och invandring.
Den som svarar på frågorna och skriver under förbinder sig oftast helt ovetandes till ett tvåårigt avtal till en kostnad på totalt närmare 13 000 kronor.
– För det ska köparen få en annons på deras hemsida, säger Annika.
Sedan förra sommaren hjälper Annika en person som skrev på ett formulär från Bolagsupplysningen utan att ha insett vad det handlade om.
Det första hon gjorde var att ta kontakt med företaget och bestred fakturan.
Det kan göras via mail eller telefon, men inte skrivas under med en namnteckning som kan förfalskas, enligt Annika.
För Annika är det en trygghet att vara med i organisationen Företagarna och ha deras jurister bakom sig.
– Eftersom det har kommit obehagliga svar från blufföretaget där de bland annat hotat med att fortsatta med ”ytterligare kostnadskrävande insatser” och att dra oss inför ting i Estland. Jag kan förstå de som inte vågar annat än att betala, men våra jurister säger att det är bara att fortsätta och bestrida.
Hon lutar sig mot 30:e paragrafen i avtalslagen och hävdar att avtalet är ogiltigt på grund av att erbjudandet varit ” vilseledande”, som det heter.
Under processens gång har hon tagit kopior på allt och sparat, samt gjort en polisanmälan.
Annikas viktigaste råd till den som fått ett brev från ett blufföretag är:
– Släng det! Man ska inte göra något, och absolut inte skriva under. Är man osäker, så kan man i så fall fråga sin revisor eller någon annan som har kunskap.
Står det ”erbjudande” eller ”propå” någonstans, då vet man att det inte är något tvingande, man har möjlighet att välja.