Vansbro engagerat vid firandet av Skifs 70 år

Konstnären och illustratören Therese Åkerman fick uppgiften att ta fram en bild av Björn till firandet. Foto: Maria Karlsson
Textstorlek:

Hela Vansbro engagerade sig när bygdens son Björn Skifs firades. Artisten själv fanns på plats för att lyssna på konserten och se utställningen om honom.

Det blev fem fullsatta hyllningskonserter, inklusive genrepet, i Vansbro för bygdens egen son Björn Skifs, med anledning av hans 70- årsdag 20 april.
– Vi hade tänkt tre konserter, men biljetterna som släpptes på hans födelsedag var slut på sju minuter, säger Åsa Larsson, projektansvarig för firandet.
Hon är fortfarande positivt chockad, säger hon, efter konserterna som sågs av 1800 personer och där 170 personer på scenen och även de som arbetade bakom gjorde ett mycket bra arbete.
Björn Skifs var själv, tillsammans med sin hustru Pernilla Skifs och andra familjemedlemmar, på plats under lördagen.
Han hade via sms till Åsa berättat att han var överraskade över den höga kvaliteten på showen.
Förutom konserterna har Åsa satt ihop en utställning i Grottan i Medborgarhuset. Den visas till och med 15 oktober.
– Stommen i den är en samling med Slam Creepers-material som tillhör Per-Arne Johanson i Avesta, och en Björn Skifs-samling som Inga-Lill Brus i Mora lånat ut, samt annat inlånat material och kommunens eget.
Utställningen visar delar av Björns breda karriär som artist, underhållare och skådespelare bland annat i form av affischer, kläder, skivor, tidningsurklipp med mera.
Och den har varit välbesökt visar gästboken där Björn Skifs är den första som skrivit sitt namn.
Hela Vansbro var engagerat i firandet av Björn Skifs. Företagare hade många extraerbjudanden under en särskild Skifsyra och jubilaren fick en egen bakelse uppkallad efter sig. Alla Vansbrobor ställde upp om det var något som behövde göras, enligt Åsa.
Ett nytt pris på 10 000 kronor, har också instiftats, på initiativ av Åsa. Det heter Rocknallen och delas ut i Björn Skifs namn.
– Det ska delas ut varje år till någon inom musik, dans eller skådespeleri. Tanken är att det kan vara en bredd av artister precis som Björn har en stor bredd. Och det ska, precis som Björn, vara en eller flera bra ambassadörer för Vansbro, säger Åsa.
De första pristagarna blev Vansbrobandet Svenne Rubins.
Firandet av Björn Skifs är över för den här gången, men Åsa är övertygad om att vi kommer att få se ringar på vattnet efter konserten åtminstone.
– Alla artister, som med några undantag var amatörer i alla åldrar, gjorde det fantastiskt bra när de tolkade Björns Skifs-låtar. Och det knöts många kontakter och nätverk efteråt bakom scenen, berättar hon.