Ung och gammal jagade skärmar i Lindesnässkogen

Skogarna i Lindesnäs fylldes förra helgen av orienterare i alla åldrar. Foto: Maria Karlsson
Textstorlek:

​Orientering är idrotten som spänner över flera generationer. Det säger Maud Nilsson, tävlingsledare under orienteringen i Lindesnäs.

I år arrangerade HJS Vansbro OK tillsammans med Västerbergslagens OL Skol-SM för ungdomar 14 år och uppåt, grundskola och gymnasium.

170 anmälda sprang sprint på fredagen i Sunnansjö och långdistans i Lindesnäs på lördagen.

Jonas Carlsson sprang för Stora Tuna OK och vann sin klass H15.

Hans allra första tävling var Mini-knat, när han var ett och ett halvt år. Nu går han i nian på Domnarvets skola med skid- och orienteringsprofil och tränar sju till åtta timmar i veckan.

– Nästa år blir det nog gymnasium i Mora med inriktning orientering och skidor, säger han.

Förutom Skol-SM tävlade 400 deltagare i olika klasser i Skärm-jakten under lördagen och 500 på söndagen i Lindesnäs.

De allra minsta kunde gå Mini-knat, med egen karta, och det fanns också barnpassning för den som ville det.

De äldsta klasserna i Skärmjakten var D80 och H80. Några damer och herrar som var över 80 år deltog och en av damerna var Inger Daniels Öst, tävlande för Korsnäs IF i Falun.

– Jag tycker det är väldigt roligt och jag tar det i den takt jag vill. Det är skönt att komma ut och jag mår bra efteråt, säger hon.

Inger brukar vara ute och gå varje dag och om hon vill kan hon tävla varje tisdag på någon av veteranorienteringarna runt om i Dalarna.

– Det är bra för benstommen och man tränar upp balansen med orientering, även om man får ta lite försiktigt, säger hon.

Dalarna är ett starkt distrikt inom orienteringen, enligt Maud. Och att ha framgångsrika orienterare som Tove Alexandersson och Emil Svensk kan nog föda nya framgångar, tror hon.

Men det har tunnats ut i ungdomsklasserna de senaste åren och en av orsakerna är bland annat konkurrensen från nya idrotter, tänker Maud.

– Det är många som vill prova på. Utmaningen för klubbarna är att få dem att stanna kvar. Och det är viktigt att det finns föräldrar som stöttar på både träning och tävling, säger Maud.

Maria Karlsson