It-jätte kan skapa hundratals jobb i byn Horndal

Leif Holmberg på macken har gjort en egen karta så att folk ska hitta i Horndal. Han ser fram emot Googels etablering. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

Det råder Googel-feber i Horndal. Hundratals jobb utlovas när ett av världens största och mäktigaste företag köpt mark i den gamla bruksorten.

Tar man bilen från Borlänge och kör riks 70 och 68:an till Horndal i Avesta kommun, finns bara en skylt om Horndal, den som berättar att man har kommit fram till bruksorten.
Men det kanske blir ändring på det nu när It-jätten Googel tänker investera 34 miljoner kronor på ett 109 hektar stort område vid kraftstationen på Krångede.
Det pratas om hundratals jobb, miljoninvesteringar, och näringsminister Mikael Damberg (S) sa tidigare att detta är otroligt stort för Avesta och Sverige.
Redan nu har tröjor med tryck ”Hoorndal” och liknande tagits fram, och här och var i samhället ser man skyltar som välkomnar It-jätten till den lilla bygden.
Den stora snackisen är förstås alla jobb fast inget är klart med den saken.
Frisören Kattis Jagemalm är mycket glad över etableringen och tror att det blir ett uppsving. Samtidigt är det osäkert och hon tycker politiker i Avesta borde ha nämnt Horndal när de blev intervjuade.
– I teve sa de att detta betyder mycket för Avesta men nämnde inte Horndal. Det tyder på att vi ligger på sidan och tas inte riktigt på allvar. Men det är klart man hoppas för alla som bor här, säger hon.
Trafiken genom Horndal är intensiv. Man har nära till Gästrikland och järnvägen klyver samhället.
Järnet skapade orten och fortfarande finns en stark industri. Närheten till Garpenberg skapar också jobb. Matbutik, brandstation och skola håller de cirka 1800-invånarna på fötter.
Macken är också viktig. Här jobbar Leif Holmberg och hans son. Leif har varit på macken sedan 1980-talet och sett Horndal från olika sidor. Han pratar också med många som handlar drivmedel och annat.
– När jag börjar bli till åren är det nu kul att min son har arbete i verkstan. Det känns tryggt och jag tänker hålla på så länge jag kan, säger han.
Det ringer på telefonen. Leif svarar och går iväg.
När han kommer tillbaka vill jag veta hur folk pratar kring Googel. Kan man riktigt lita på att det är sant? Leif ler. Det går inte att var säker men de flesta som han pratar med är positiva.
– Ja så är det. Folk som är arbetslösa hoppas förstås att det blir av. Även dem som pendlar verkar se en chans att få jobb här hemma. För mackens del tror jag att jobben kan öka.
Men vad säger de som är negativa?
– De tänker på miljön, hur det ska bli med vattnet och svampskogen. En datahall i den här storleken kräver mycket energi. Andra ser att deras fritidsområde kan förstöras.
En kund kommer in. Han heter Karar och kommer från Irak.
Karar är 27 år gammal och har familj. I två år han har väntat på Migrationsverkets beslut.
Han tycker det är frustrerande att inte ha något att göra, att vänta och vara låst. Det är påfrestande att gå hemma.
När han såg att It-jätten tänker slå läger i byn skrev han ett brev.
– Vi vill stanna i Sverige och Horndal. Jag har skrivit till dem och erbjuder mina tjänster. Det skulle vara fantastiskt om det någon gång blev klart så att man kan börja leva som en normal människa. Vi vill inget hellre än det, säger han och kör iväg i bilen.
I andra änden på byn, inte långt från It-jättens marköp, ligger frisörsalongen Tanklock.
På 50-talet var macken tillhåll för ungdomar och nu klipper Kattis Jagemalm alla slag kunder.
Bredvid hennes salong står ett gult hus. Det är fallfärdigt och ska med största sannolikhet rivas.
– Blir det etablering kommer lägenheter behövas. Kanske kan man bygga nya där huset nu står. Jag har hört allt möjligt om att det inte blir något till att det blir. Vi får se. Men jag är rätt säker på att nio av tio är positiva. En kvinna sa till mig: Hoppas jag får leva så att jag får ser detta med mina egna ögon.