E-handeln växer snabbt

Marie Olsson har sina tyger hemma i garaget men har som mål att öppna en lagerbutik i Vansbro. Foto: Maria Karlsson
Textstorlek:

Marie startade en webshop i januari och försäljningen har gått över förväntan.

E-handeln växer och allfler köper och säljer varor via internet. Vansbro kommun står högst upp bland alla Sveriges 290 kommuner på listan över antal nystartade e-handelsföretag i förhållande till antalet kommuninvånare. Det visar statistik som företaget Payson tog fram redan i våras.
Marie Olsson i Vansbro är en av dem som startat ett e-handelsföretag och i webbutiken tygrullen.se säljer Marie trikåtyger med barnmönster i första hand samt sybehör.
Före starten letade Marie bland sygrupper med kanske 18 000 medlemmar på nätet för att se vilka behov som fanns. Det avgjorde vad hon sedan valde att satsa på.
– Jag har försökt hitta mönster som ingen annan har men också bastyger som många vill ha.
Marie startade webbutiken i januari och det har gått jättebra, över förväntan, tycker hon.
– I mars sköt försäljningen i höjden och sen har det gått snabbt.
Hon har låga omkostnader med tygerna hemma i garaget exempelvis och därför kan hon ligga lite billigare.
– Sen gör jag allt i företaget; köper in, packar och skickar iväg med mera. Jag har också byggt upp hela webshopen själv.
Det är mycket arbete med marknadsföring.
För att nå ut till sina målgrupper använder hon sociala medier som Facebook och Instagram. Där kan hon rikta sin reklam till bestämda målgrupper.
Sociala medier har stor effekt i hennes verksamhet.
– Det är fantastiskt. När jag annonserar på Facebook att jag har öppet en lördag, då kommer det alltid folk, säger hon.
Det senaste i butiken är inredningstyger.
– Det finns en efterfrågan på gardintyger och jag har valt att börja med dalamönster, men barnmönster vet jag också går bra.
Marie är utbildad klänningsskräddare så hon syr även gardiner och har även sytt lite barnkläder samt senast en brudklänning.
Marie arbetade i en fysisk tygaffär i Falun innan hon startade eget företag. Och har dessutom erfarenhet från olika e-handelsföretag, som lagerchef och arbetsledare i Stockholm och i England.
Där växte hennes intresse för att starta en egen webshop fram och hon fick också kunskap om webbutiker, vad som fungerar bra och vad som inte gör det.
– Det viktigaste är att det är enkelt. Det ska vara tydliga bilder och enkelt att röra sig på sidan och klicka sig fram.
Det ska vara snabba leveranser och därför skickar Marie paket varje dag.
– Jag kan titta på ”Fraktjakt” vad som blir billigast. Sen bokar jag i ett fraktprogram, oftast hos DHL eller ibland schenker och då kommer de hit och hämtar. Det är så skönt att slippa åka iväg och det har aldrig varit några problem, berättar hon.
Hon har en certifierad och säker webshop och sedan hon började med swish betalar nästan alla med det.
I dag arbetar Marie 75 procent på hemtjänsten men snart hoppas hon kunna leva på sitt företag.
Hennes mål är att även öppna en fysisk lagerbutik.
– Jag har många turister som kommer hit och handlar när de är i Vansbro, eller när det är nåt av de stora evenemangen som Dansbandsveckan i Malung eller Vansbrosimningen här i Vansbro.
Marie är övertygad om att e-handeln kommer att ta över mer och mer, även om det också finns ett behov av att exempelvis få känna på kvaliteten.