Stor ökning av vildsvin

Textstorlek:

Vildsvin tycks bara öka. Det vet bland andra Per Eriksson i By i Avesta.
– De kan röra sig uppåt en halv mil på natten. Det känns olustigt, säger han.

Känslan verkar hämtad från en skräckfilm. Bestar på 300-400 kilo dundrar fram i skogarna.
Med sig kan de ha en grupp på 30-35 individer som kan förvandla rabatter och gräsmattor till öknar.
– Jag vet grannar som har fått påhälsning. Andra med potatisland har klarat sig bättre. Men visst har de ökat och de är skygga. Jag kan se åtta, tio stycken ibland.
Pers känslor är blandade: vildsvin är exotiska att se på, men han oroas över antalets storlek.
Han tycker de börjar bli för många. Och han är inte ensam om den analysen.
När det gäller viltolyckor, där bland annat vildsvin ingår, inträffade över 58 000 sådana olyckor förra året. Älgskadefondsföreningen tror att rekordet kan slås med ytterligare tiotusen olyckor.
Fondföreningens representant, Niclas Dahl, berättade för TT att tillgången på mycket mat har fått vildsvinsstammen att öka extremt mycket.
Antalet anmälningar av vildsvinskollisioner har ökat med 50 procent, och håller utveckligen i sig kan det vid årskiftet ha anmälts 7 500 stycken.
Det skulle enligt TT innebära att vildsvinskollisioner blir den näst vanligaste viltolyckan medan älgen petas ner till tredje plats.
– Fördelen med vildsvinen jämfört med älgar är att de inte står så högt över marken. Det blir rejäla smällar men de tar i fronten av bilen och det klarar moderna bilar. Själva kollisionen med ett vildsvin är inte lika farlig som med älg men det finns alltid risk för följdolyckor, säger Niclas Dahl.
Nu när hösten är här rör sig viltet mer än under andra tider på året.
– Sedan får man lägga till att det blir halare med is, regn och snö. Samtidigt blir det mörkare och svårare att se, säger Niclas Dahl. Viltolyckorna i Dalarna har ökat med nästan 20 procent.