Rökfritt är uppskattat

Det finns ingen lag om rökförbud på uteserveringar, men i Ludvika har de valt att ha det ändå. Responsen från gästerna är övervägande positiv. Foto: Maria Karlsson
Textstorlek:

Det finns ingen lag om rökförbud på uteserveringar, men i Ludvika har de valt att ha det ändå. Responsen från gästerna är övervägande positiv.

Det är tolv år sedan rökförbud infördes på restauranger och krogar i Sverige. I början blev det protester från vissa håll, men i dag tycker nog de flesta att det är självklart att det ska vara rökfritt.
Regeringen tillsatte för en tid sedan en utredning för att minska tobaksanvändningen och eventuellt utvidga rökförbudet till att omfatta olika platser utomhus, som exempelvis uteserveringar.
Det pågår fortfarande arbete i regeringskansliet om utformningen av propositionen och vilka delar det kommer att beröra. Vi återkommer om det under hösten, lovar Victor Harju, pressekreterare till socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).
Det finns matställen som redan har rökförbud på hela eller delar av sina uteserveringar. På Bergslagskonditoriet i Ludvika är det rökförbud på hela uteserveringen.
Linnea Enmalm är anställd där och tycker det är helt rätt trots att hon själv är rökare.
– Vi har många barnfamiljer och det skulle inte kännas rätt att sätta sig och röka bredvid så de skulle få röken på sig, säger hon.
Linnea har inte upplevt några problem med rökförbudet i sommar. Många respekterar att det är rökfritt och går åt sidan om de ska röka.
– Om någon missat det säger vi till, och det har aldrig hänt att de blivit arga utan de visar förståelse, säger hon.
Åsa Hedberg driver konditoriet tillsammans med sin man Lennart Hedberg. Hon berättar att det inte är första sommaren de har rökförbud på uteserveringen och de har ingen känsla av att de tappat kunder på grund av det, snarare tvärtom. De har istället vunnit kunder.
– Det är bara någon enstaka som varit negativ, men det är klart övervägande positivt. Vi har fått mycket uppskattning och folk tycker att det är kanon.
Åsa och hennes man tog beslutet om rökförbud för att det kändes helt naturligt med tanke på att de även hade många matgäster, däribland barn.
– De sitter tätt så vi tyckte det var självklart att ingen skulle behöva andas in andras rök.
De behöver inte ens säga till så ofta, nu när de haft rökfritt ett par år. En skylt talar om att det är rökfritt och det finns inga askkoppar på borden. Det gör det däremot utanför serveringen där de som vill kan röka.
– Det kan vara någon utländsk gäst som vi får säga till. De är kanske vana att få röka fritt i sitt hemland, säger Åsa.
De har även rättigheter på konditoriet så det har också gått att ta sig en öl under sommarkvällarna. Men inte ens då har det varit några problem att ha rökfritt, enligt Åsa.