Oväder skapar nytt liv

Textstorlek:

Värsta ovädret på mycket länge. Det är 20 år sedan regnkatastrofen slog till mot Fulufjället. Men var det en katastrof? Naturen håller på att återhämta sig.

I slutet av augusti drog orkanen Harvey in och orsakade stor skada i Texas: översvämningar, materiella skador och dödsfall blev resultatet.
När detta skrivs har Irma, lika kraftig som Harvey, kanske förstört i Florida och Puerto Rico. Stormar och oväder drabbar jorden varje dag, och har så gjort sedan tidernas begynnelse.
Men frågan är vart dessa extremväder är på väg att göra med oss.
För 20 år sedan, den 30 augusti 1997, sommaren hade varit torr och varm, drog ett oväder in över Fulufjället i norra Dalarna som inte man upplevt sedan mannaminne.
SMHIs blixtregistrering räknande 700 blixtar mellan klockan 19 och 01, en kanonad som upphörde först fram emot fyratiden på söndagsmorgonen.
När man hade hämtat sig kunde man konstatera att det hade fallit 400 millimeter nederbörd, den största mängd som hittills uppmätts i Sverige under ett enda dygn.
Det skriver Rolf Lundqvist i boken Fulufjället nationalpark i Dalafjällen.
Träd, stenar, grus och sand, det mesta följde med i vattenmassorna som påminde om jordens undergång.
Sörsjön svämmade över och lade byggnader i blöt. Ända nere i Gustafs var älven gul av slam. Som tur var kom ingen människa till skada.
Så här 20 år efteråt slår Naturum i området sitt tredje besöksrekord med cirka 60 000 för hela området. Och naturen runt regnkatastrofen hämtar sig undan för undan, som efter en brand, där nya arter och växter ges en chans att överleva.
– Sly och buskar tar över och så ska det vara. Tanken med nationalparken är att den lever på sina egna premisser, säger föreståndare Sofia Tiger.
Den kalla sommaren, semestra hemma och längtan till naturen ligger bakom besöksrekordet.