Lantbutik hoppas växa

En ny dag randas för den lilla Boda-handeln med de många varorna. Till vänster Isabell Bergstedt och Monica Bergman. Se gärna filmen på Facebook. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

Den är liten som en busskur men rymmer runt 1 000 varor. Monica Bergman firar nu ett år som butikschef på lanthandeln Coop Nära i Boda.
– Vi har planer, säger hon och ler.

Det har nu gått nästan ett år sedan Monica tog över efter Sven Grundström. Något som hon inte har ångrat.
– Efter elva år i butiken behövde jag en utmaning. I början kunde jag inte mycket och det var tufft. Men efter hand har jag lärt mig hur man får fram etiketter och beställer varor, säger Monica.
Hon kommer från Mälaröarna och har gjort som många andra stockholmare: blivit kära i Dalarna.
Runt år 2000 hittade hon och familjen en sommarbostad. Men det stannade inte där. Nästan varje helg var man på besök. Så småningom föddes en dröm: tänk och bo i Boda jämt.
När Monica varslades från sitt jobb var saken klar. År 2004 flyttade de till Boda för gott, och här tänker Monica stanna.
– Det var en stor lättnad när vi lämnade stressen för skogen och lugnet. Även barnen var med på det. Det har flyttat hit barnfamiljer och andra från storstaden som säkert resonerade som oss. Klarar man vintrarna klarar man allt, säger Monica.
Det bor mellan 1 000 och 1100 personer i Boda. För butikens del är det storhelger och somrarna som går bäst. Men byborna är köptrogna menar Monica.
Hon berättar att kunder blir förvånade när de kommer in. Att en sådan liten butik kan ha så många varor trodde man inte. Monica uppskattar att det är runt tusen varor, vilket märks.
Varje skrymsle och vrå är upptaget av någon vara, och det mesta man behöver i hemmet finns.
På grund av trångboddhet skulle en utbyggnad av fastigheten var välkommet eller om man kunde komma lite närmare väg 301. Även nya kyldiskar står på önskelistan då butiken är något kall att jobba i.
Till våren är det tänkt att Monica ska gå från anställd av Coop mitt till egen företagare i ett franchisebolag. Det är dags att öppna och de första kunderna står redan utanför dörren till Bodas så viktiga lanthandel.
Se filmen på Facebook.