Kratta ger gräset kraft

Inger och Owe Fredriksson håller gräsmattan fri från löv och fallfrukt. Foto: Emely Bakken
Textstorlek:

Owe och Inger Fredriksson tipsar om hur man förbereder gräsmattan inför vintern.

Högt belägen, i Söderås Rättvik, finns Inger och Owes trädgård. Över 2 000 olika växter gör den insynsskyddad.
Vintern kommer och de har plockat fram krattan. För det viktigaste är att hålla gräsmattan fri från löv, fallfrukt, svamp och annat. Löven packar sig lätt under snön och gynnar mögel- och bakterietillväxten.
– Men det gör skillnad om man kör över löven med gräsklipparen, det finfördelar löven. Fallfrukt ruttnar så det ska man ta bort. Svampar tar man upp från roten så de inte kommer tillbaka nästa år, säger Owe.
Han tipsar hur man ska ta hand om gräsmattan inför vintern. Åtta grader krävs för att gräs ska växa. Gräset växter tills de riktigt kalla nätterna kommer. Men mossan fortsätter växa tills det blir nollgradigt.
– I regel klipper folk alldeles för kort. Innan vintern kommer bör man klippa gräset så det är cirka fyra centimeter högt, säger han och berättar:
– Från luften flyger mycket ogräsfrön och har man för kortklippt gräs slår de rot och etablerar sig i gräsmattan. Håller man fyra centimeters höjden får fröna det svårare att komma ner mellan stråna och få kontakt med jorden. Dessutom torkar gräsmattan ut snabbare om det är kortklippt.
Men gräset ska heller inte vara för långt. Då lägger det sig under snön och bildar mögel.
Owe poängterar: Hösten är ingen bra tid att bekämpa mossa eftersom mossa ska gödslas bort. Och normalt gödslar man en gräsmatta tre gånger under sommarsäsongen. Ju mer man håller efter desto starkare blir gräset, växer kraftigare och breder ut sig. Mossan utrotas.
Owe och Inger har sedan länge hållit trädgården öppen för allmänheten. Till synes har paret ingen gräsmatta, förutom parkeringen som nyttjas av anländande trädgårdsamatörer. De har stenat uteplatserna och anlagt blomsterrabatter.
Men en gång i tiden hade de grönytor, berättar Owe och pekar mot ett inglasat uterum. Stora delar av den ursprungliga mattan utgör stugans tak. Nu växer det hallon på taket, poängterar Inger och skrattar. De är glada att de bor i Dalarna.
– Snön skyddar gräsmattorna. I södra delen av landet finns mindre snö och då kan det istället uppstå isbildning och bli frostskador på gräset, säger Owe.
Han menar att det inte alls är särskilt knepigt att sköta en gräsmatta.
Allt har att göra med vad man har för krav och hur man ska använda den. Hos gemene man behöver den sällan vara perfekt.
Men ska den vara det kräver den sitt underhåll.
Emely Bakken