Kottar för öl och sömn

Humlen på Staberg i Falun är från 1600- och 1700-talen. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

På Stabergs barockträdgård i Falun odlas humle. Enligt Carl von Linné kan några kottar i örngottet skapa bättre sömn.

Se gärna humlefilmen på Dalabygdens facebook-sida.
– Men tar man för många kan det bli problem, säger Lotta Örtendahl, som nu har bott på världsarvet Stabergs bergsmansgård i mer än 40 år.
Hon lägger en karta på bordet som visar att Staberg hade tre humlegårdar. De finns inte kvar utan har ersätts med en köksträdgård från 2009.
Det här med att odla humle var inte direkt en lek. Man var enligt lag skyldig att ägna sig åt detta då kungen krävde gott och mustigt öl.
När nu humle odlades på många gårdar i Dalarna som husbehov, är frågan om denna lag gällde alla.
När Dalabygden är på besök var det dags att skörda de två gårdarna som ligger i samband med restaurangen. Humle är en flerårig, klättrande ört som kan bli nästan tio meter hög och kan växa 30 centimeter per dygn.
Den blygsamma skörden på Staberg är mest för syns skull, men med tanke på hur många mikrobryggerier som nu finns i Dalarna skulle kanske en större odling kunna bära sig.
Lotta tror inte att en stor humleodling är något för trädgården, fast hon tycker idén är intressant.
– Örterna vi har här är från 1600 och 1700-talen och växer mycket snabbt, säger Lotta.
Den första dokumenterade odlingen av humle var 736 i Hallertau i nuvarande Tyskland.
När det gäller öl nämns humle i början av 800-talet. Linné beskrev humle 1749 och nämnde att ”somlige äta stjälkarna, första wåren, såsom sparis”.
Mot sömnbesvär rekommenderade alltså Linné några humlekottar i örngottet.
Men det gällde att vara sparsam med de små kottarnas krafter. För mycket av det goda kunde skapa hemska drömmar och hallucinationer.
Örtens konserverande effekt användes på en begravning av en medeltida biskop.