Ataa tänker ta körkort

Det är bråda tider för Ataa Alkhateeb som tänker stanna i Sverige. Här häller hon upp kaffe på Moraparken. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

Hon vet hur det är att lämna hus och vänner. Men Ataa Alkhateeb från Syrien är på väg att rota sig – i Mora.
– Språket är viktigast för att ta sig fram, säger hon.

Just nu är det många nyanlända som kanske inte vet vad de ska göra med sina liv.
Får de stanna och finns det hem och jobb i det nya landet Sverige. Klimatet för nyanlända har hårdnat samtidigt som näringsliv och offentlig sektor söker med ljus och lykta efter arbetskraft.
I Mora höll man ett seminarium om hur man på bästa sätt kan ta tillvara på nyanländas kompetens. Föreläsare var Shahamak Rezaei, danska ekonom och professor på Roskilde universitet.
Han sa bland annat att vi måste bättre nyttja den kompetens som många nyanlända har och inte klumpa ihop alla till en massa.
En av deltagarna vid seminariets samtal om nyanlända var Ataa Alkhateeb. Hon är 33 år gammal och kommer från Syrien. Hon tvingades fly från Aleppo under kriget och kom till Sverige för två år sedan. Med sig hade hon sina två barn medan maken befinner sig i Saudiarabien.
Ataa kom till Mora och placerades vid Gesundaberget. Hon insåg ganska snabbt att utan svenska språket skulle det inte gå. Hon kände också att hon gärna ville komma till något eget.
– Jag lånade böcker på biblioteket, lyssnade på radio och på svenska vänner. Vi hade också språkundervisning på Gesundaberget, som jag tyckte höll bra kvalitet. Sakta men säkert började jag lära mig ett nytt språk.
Vi slår oss ner vid ett bord på Moraparken. Det är paus och man passar på att fika. Ataa, som inte hann äta någon frukost, vill gärna ha kaffe och en smörgås.
På knappt två år har hon lärt sig svenska och vi pratar obehindrat.
Och hon har siktet inställt vad hon tänker göra.
– Jag har bestämt att jag vill stanna i Sverige. Jag jobbar deltid med språkstöd och söker en lägenhet.
Ataa är ekonom i botten men planerar att läsa på gymnasiet. Hon skulle gärna vilja bli socionom.
– Det som också är kul är att jag håller på att ta körkort, säger hon och går tillbaka till seminariet.