Oron över vattnet ökar

Det som vi tar för givet håller nu på att sina. Friskt vatten är på sina håll en bristvara och kan förvärras enligt undersökningar. Foto: Getty Images/MIXA
Textstorlek:

​Tre av fem svenskar oroas över tillgången på vatten i Sverige. Det visar en ny Sifoundersökning beställd av VVS-Fabrikanternas Råd. I Dalarna är det främst i de östra och södra delarna som vattennivåerna är låga.

Sedan i början av sommaren råder det vattenbrist på flera håll i landet och ett antal kommuner har gått ut och uppmanat sina invånare att hushålla med vattnet.

Det skriver Fabrikanternas råd i ett pressmedelande.

Vattenbristen beror främst på de låga grundvattennivåerna till följd av lite nederbörd under vintern. När det gäller Dalarna är situationen på sina håll allvarlig.

Orsaken med låga grundvattennivåer är för lite nederbörd under förra året och i år. Sveriges Geologiska undersöknings (SGU) modeller och SMHI:s beräkningar visar att grundvattennivån är låg i Dalarna, framförallt i de östra och södra delarna av länet där nivåerna är mycket under det normala.

– Det här är en situation som kommer att bli allt vanligare på grund av klimatförändringarna. Vi måste därför börja se färskvatten som en bristvara och anpassa både beteende och tekniska installationer efter det, säger Anders Mårtensson, vd på VVS-Fabrikanternas Råd.

Sifoundersökningen visar att tre av fem svenskar, 60 procent, funderar över tillgången på vatten i Sverige.

Kvinnor funderar oftare på vattentillgången än män och äldre är mer engagerade än yngre.

I Småland, på Öland och på Gotland är det hela 87 procent som funderar över vattentillgången.

– För att minska vattenförbrukningen krävs både ändrat beteende och vatteneffektiv teknik. I dag finns det krav på energimärkning på många produkter. En motsvarande märkning av vatteneffektivitet skulle göra det lättare att välja rätt, säger Anders Mårtensson.

Det finns flera saker som det enskilda hushållet kan göra för att minska vattenförbrukningen. Här följer tre tips om vattenhushållning:

1) Byt till vatten- och energibesparande kranar och duschmunstycken i kök och badrum.

2) Mät vattenförbrukningen och tävla i familjen om vem som kan förbruka minst.

3) Samla regnvatten från tak och använd det till bevattning i trädgården.