Nu flyttar älgen in i kök och soffa

Ann-Charlotte Bergström öppnade nyligen butiken Yrsa skinn i Sågmyra. Foto: Emely Bakken
Textstorlek:

​Efterfrågan på älgskinn har ökat. Nu öppnar Ann-Charlotte Bergström butik i Sågmyra. 

Efter en tid som vårdbiträde ville Ann-Charlotte Bergström prova något nytt.

– En dag i maj för tre år sedan satt jag med mamma i telefonen. Hon sa åt mig att hitta på något kul. Kan du inte göra kuddar? föreslog hon.

När Ann-Charlotte lagt på började hon skissa på idéer. Hon ville hitta sin egen nisch och kom fram till konceptet: fornnordiskt, svenskt, ekologiskt.

Ann-Charlotte, som är utbildad sömmerska, satte sig vid symaskinen. Hon började tillverka kuddar och förkläden i olika modeller av ekologisk svensk nötskinn och nordiskt älgskinn.

Efterfrågan på älgskinn har ökat både Sverige och utomlands, vilket nu fått henne att öppna butik
i Sågmyra.

Hon beskriver den typiska kunden: man, 40 +. De anser skinnprodukter som manligt och säger sig inspirerats av tv-kocken Per Morberg.

För några år sedan drabbades Ann-Charlotte av en nackskada. Men som egen företagare kan hon styra jobbtiderna efter sina egna förutsättningar.

Att driva företag i en mindre by har hittills inte varit något problem. Både ortsbor och turister hittar hit, menar hon.

Branschen är tuff och Ann-Charlotte betalar dyrt för materialet. Nästan 100 kronor för en yta på 30 gånger 30 centimeter.

Och det här med älgskinn är inte helt okomplicerat. Skinnet är ömtåligt. Ska man använda skinn från svenska älgar måste man jaga högre upp i landet.

Det är möjligt att ta vara på skinnet från en älg som levt i Dalarna, men då ska det ha varit en kylig sommar. Insekter äter sig in i skinnet och påverkar kvalitén. Men det största problemet är jägarens sätt att flå djuret, menar Ann-Charlotte. Slintande knivar eller bett från jakthunden skadar skinnet.

Emely Bakken