Marknad behöver unga

Pensionärerna Solvig och Ingvar Kraft ser sin chans att komma ut bland folk. Foto: Emely Bakken
Textstorlek:

Utan unga – ingen marknad. Arrangörskommittén har åldrats i takt med Bruksmarknaden i Stjärnsund. Nu vill de föryngra organisationen.

Genom åren har Bruksmarknaden i Stjärnsund ökat i omfattning. Den startade i blygsam skala för 23 år sedan.
Nu ringer folk från andra län och vill vara med. Men för att det ska bli någon marknad behöver vi ha yngre personer som vill ta över, säger Hans Dahlfors, arrangör.
Han har annonserat efter ideella krafter. Men ännu har ingen nappat.
– Och om jag ska vara ärlig hade jag heller inte räknat med det. Idag är det inte lika många som vill jobba ideellt, säger Hans.
Det gäller att få tag på säljare och att marknadsföra konceptet, menar han. Som mest har det kommit omkring 28 säljare.
När solen lyser har marknaden många besökare. Marknaden betyder mycket för Stjärnsund. Serveringarna och handelsbodarna drar nytta av den.
Ingvar och Solvig Kraft står under ett partytält och säljer färgglada barnkläder. Paret vittnar om hur väderberoende arrangemanget är.
– Nej du gubbe, nu får du hålla i, ropar Solvig till Ingvar och pekar mot presenningen som stuckit iväg med vinden.
Regnet hotar kläderna och de hjälps åt att försegla tältets hörn. Plötsligt tittar solen fram och vinden lättar.
Det är sjätte året de medverkar, lika länge som de bott i Stjärnsund. Solvig, som har ett gediget intresse för sömnad, ser marknaderna som ett perfekt tillfälle att nå ut till nya kunder.
Ingvar sköter allt det praktiska.
Material, bensin och marknadsplatshyra. De är medvetna om att affärerna går jämt upp. Men pensionärer som de är ser de sin chans att komma ut bland folk.
– En del dagar säljer jag ganska bra, andra ingenting, säger Solvig.
Maria Canhai sitter vid bordet intill.
Hon håller med att det här med marknader inte är något som gör en rik.
För henne är det mer en hobby. Maria bor i Hedemora. I år har hon fått leta efter bären. Endast fem liter blåbär har hon fått ihop, men de är väldigt små.
Jordgubbarna har hon köpt på ett ställe där självplockning tillämpats.
Vid dåligt väder får hon åka hem med allt igen. Hon tipsar om hur man får fram den bästa saften:
– Rensa ordentligt och koka inte för länge för då kokar man bort alla vitaminer. Håll det enkelt, bär och socker. Och tänk på att några droppar citron har en konserverande effekt.
I Stjärnsund bor cirka 500 personer. De som bor här har förstått att man måste göra saker och ting själv om det ska hända något, menar Hans Dahlfors.
– Stjärnsund ligger i utkansten av Hedemora kommun.
Det ser väl likadant ut som i andra kommuner. Ligger man långtifrån centralorten blir man lätt bortglömd. Hans Dahlfors hoppas nu att fler ska visa intresse för bygden genom att anmäla sig till marknadskommittén.
Emely Bakken