Äntligen godkänt vatten

Kraftstationen hade börjat förfalla men Pieter Samyn räddade den. Kammarkollegiet ville riva men Nacka domstol gav Pieter rätt. Foto: Privat
Textstorlek:

Pieter Samyn har fått sitt vattenkraftverk godkänt. Resan dit var lång, och han har nu ett önskemål: ”Att kraven ändras så att små kraftägare inte jämförs med stora.”

Pieter Samyn kommer från Belgien och har bott i Sverige i sex år. Han jobbar som gymnasielärare i naturvetenskap i Smedjebacken.

Pieter är från grunden utbildad tekniker och är intresserad i teknik och miljö.

När vi alltmer använder saker som går på elektricitet funderar Pieter hur vi på bästa sätt kan utvinna ren energi.

Det var ungefär på den vägen som han fick upp ögonen för ett gammalt vattenkraftverk.

Anläggningen togs i drift på 1930-talet och gick till 1980-talets början. När Pieter tog över var det mesta förfallet. Huset behövdes renoveras och turbinen hade rostat sönder.

– Det är mitt stora intresse för vattenkraft som fick mig att börja jobba med kraftstationen. Jag jobbade full tid kan man säga under två somrar.

Kraftstationen står några kilometer från familjen Samyns bostad. Elen som produceras går inte till bostaden utan säljs till Västerbergslagens Energi AB, VB.

Volymerna är små och Pieter menar att kraftstationen inte handlar om att tjäna pengar. Syftet har hela tiden varit själva renoveringsarbetet, teknik och miljö i samverkan.

– Det är inget man ekonomiskt kan leva på. Men jag har en liten dröm att kanske renovera andra småkraftverk och finna en lösning på mitt nuvarande jobb.

Pieter beskriver själva hantverket med kraftverket som mycket positivt. Men nu är det inte bara att börja renovera.

Lagar, regler, myndigheter och miljökonsekvensbeskrivning, Mkb, måste till för få det hela godkänt. Ett tag såg det ut som om kraftstationen skulle rivas, men Nacka domstol, som var på plats och bildade sig en uppfattning, har nu godkänt anläggningen.

Även länsstyrelsen inspekterade och diskuterade med Pieter.

Däremot har han lite förståelse för Kammarkollegiet, som ville riva anläggningen.

– Att en statlig instans som säger sig kämpa för samhället men har lite förståelse för mitt projekt, förstår jag inte.

Pieter tror att småskaliga projekt som vatten, vind och sol är framtiden. Men då måste lagar och regler ändras menar han.

Som det är nu jämförs Pieters lilla anläggning med Norrlands stora kraftstationer.

Det betyder att Pieters Mkb är nästan lika omfattande, som en ”tjock bok” säger han.

– Här kan man få bidrag till solpaneler från Kina som innehåller gifter. Mitt kraftverk är byggt med delar från Europa och består av koppar och järn som kan återvinnas. Dessutom får jag ut mer energi.